Elevii din România se numără printre campionii Europei atunci când vine vorba despre consumul de alcool. Țara noastră înregistrează scoruri peste media europeană la debutul precoce de consum de alcool, potrivit celor mai recente statistici europene în domeniu.

Concret, tinerii din România ajung să bea în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme.

Totodată, România depășește de două ori media europeană la consumul zilnic de tutun. Mai exact, 5% din elevii români fumează, față de media europeană de 2,9%. Ceea ce îi îngrijorează cel mai tare pe specialiști e faptul că depășim media la consumul general de alcool.

Potrivit studiului ESPAD, 82% din elevii români consumă alcool. Dintre aceștia, 7% au recunoscut că s-au intoxicat cu alcool.

Consumul de alcool în țările nordice, scăzut

Dacă România și alte țări est-europene înregistrează un consum ridicat de alcool, nu același lucru se poate spune despre țările nordice. Spre exemplu, cea mai mică prevalență a consumului de alcool în rândul adolescentelor este întâlnită în țări precum Finlanda, Islanda și Suedia.

Tot în Suedia și Islanda cifrele cu privire la consumul de alcool în rândul băieților sunt la polul opus de cele înregistrate în România.

Jocuri de noroc și pariuri

Tinerii români nu se confruntă însă doar cu problema consumului de alcool sau cu cea a fumatului. Comportamente periculoase precum jocurile de noroc, jocurile online și consumul excesiv de rețele sociale sunt, de asemenea, în vizorul specialiștilor.

“20% dintrele elevii români de 16 ani au pariat excesiv în ultimul an. Aproape jumătate stau online, pe rețelele sociale, peste 4-5 ore într-o zi de școală, în condițiile în care se discută despre efecte negative ale acestui fenomen asupra sănătății adolescenților”, conchid specialiștii.

SURSA – www.ziare.com

Lasă un răspuns