Cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât dimensiunile creierului său încep să se micșoreze ireversibil. Uimitorul rezultat al studiului unei echipe de cercetători americani răspunde astfel multor întrebări legate de nivelul inteligenței și capacitatea de a raționaliza și lua decizii corecte ale persoanelor alcoolice.

Odată cu înaintarea în vârstă și instalarea procesului de îmbătrânire și degenerescență biologică, creierul uman este la rându-i afectat de aceste procese, micșorându-și dimensiunile cu 1,9% la fiecare 10 ani. În același timp, volumul materiei albe din creier crește, ceea ce duce la probleme legate de procesul de gândire, învățare și memorare. În plus, apare și fenomenul demenței senile.

Carol Ann Paul, conducătoarea studiului, împreună cu colegii săi, a cercetat un eșalon de 1.839 de adulți cu vârsta medie de 60 de ani. Majoritatea voluntarilor au consumat diverse tipuri de băuturi alcoolice, bărbații consumând în medie mai mult decât femeile.

În ciuda acestei situații, cercetătorii au observat în cadrul femeilor o legătură mai strânsă între consumul de băutură și modificarea volumului cerebral. Conform cercetătorilor, de vină ar fi dimensiunile mai mici ale organismului feminin și sensibilitatea mai mare la efectele alcoolului.

În cadrul persoanelor suferinde de alcoolism sub formă cronicizată, situația este mult mai gravă, acestea dovedind o rată de demență senilă mult mai mare decât oricare altă categorie de suferinzi vârstnici.

SURSA – www.csid.ro

Lasă un răspuns