Recuperarea unei persoane dependente de alcool sau droguri se referă la „recâştigarea” abilităţilor de funcţionare în societate fără a mai depinde de alcool sau droguri, altfel spus, revenirea la funcţionarea normală în societate. Asta nu înseamnă însă că acea persoană a fost vindecată şi că poate să bea alcool în siguranţă. Pentru băutorul-problemă nu va fi niciodată sigur să folosească alcool, sub nici o formă, în nici un caz.

Ce este un program de recuperare?

Acest termen poate fi folosit cu două sensuri. „Programul de recuperare” individual al unei persoane se referă, de obicei, la modul în care aceasta se foloseşte de instrumentele recuperării regăsite în consiliere sau în AA pentru a se menţine abstinentă.

Acest termen are un alt înţeles când ne referim la o organizaţie, cum ar fi Alcoolicii Anonimi sau la un centru de tratament, ca Sf. Dimitrie. Aici se referă la „programul de recuperare” sau la „programul de tratament” sprijinit de către o anumită organizaţie sau instituţie. 

De ce este nevoie de un “program de recuperare”?

După o perioadă de timp în care nu bea, alcoolicul va deveni neliniştit, iritabil şi nemulţumit. Va începe să fie certăreţ, cu o gândire rigidă şi, în general, se va simţi mizerabil. Nu îşi va găsi pacea dacă nu va putea să bea un pahar de alcool, acelaşi alcool pe care alţii îl pot bea fără să le creeze nici un fel de problemă. Starea aceasta pe care noi o numim „beţie uscată” îl va menţine într-un dezechilibru emoţional, mental şi spiritual. Pentru a-şi găsi uşurarea, va trebui să se schimbe şi să evolueze pe plan spiritual, emoţional şi mental. Fără aceste schimbări spirituale care îl vor ajuta şi în alte domenii ale vieţii sale, alcoolicul va căuta eliberarea din durere şi confuzie consumând alcool.

Programul de recuperare al fiecărui individ se referă la abilităţile de recuperare pe care le foloseşte pentru a atinge scopul de a trăi o viaţă liniştită şi senină fără să consume alcool. Aceste abilităţi de recuperare sunt, de obicei, învăţate fie în programul de tratament, cum este Sf. Dimitrie, fie la Alcoolicii Anonimi.

Lasă un răspuns