Dependența de alcool are consecințe nedorite asupra sănătății atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dintre acestea, ciroza este o complicație frecventă în rândul alcoolicilor, care din păcate are un singur tratament: transplantul de ficat.

Atunci când în organism pătrunde o cantitate mai mare de alcool decât poate fi metabolizată, excesul se duce direct în sânge, fiind apoi recirculat în tot organismul. Funcțiile organelor sunt afectate și pot apărea o serie de complicații – cel puțin 60 de probleme de sănătate pot apărea pe fondul consumului abuziv de alcool.

Consecințele dependenței de alcool

Ciroza și alte boli hepatice – ficatul este cel care metabolizează alcoolul, de aceea acest organ este cel mai expus pericolelor. Boala de ficat gras alcoolic apare pe fondul consumului de alcool. Aceasta determină acumularea de grăsimi la nivelul acestui organ, iar în timp poate duce la inflamație. Inflamația pe termen lung a ficatului, adică hepatita alcoolică, poate cauza fibroza hepatică, care la rândul ei se transformă, în timp, în ciroză.

Ciroza este afecțiunea care împiedică ficatul să își îndeplinească funcțiile și care se tratează numai prin transplant hepatic.

Complicații cardiovasculare – consumul excesiv și îndelungat de alcool poate cauza probleme și la nivelul inimii. Printre problemele cardiace apărute din cauza alcoolismului se numără: cardiomiopatia, aritmiile, accidentul vascular cerebral sau hipertensiunea.

Anemia – consumul abuziv de alcool determinp scăderea numărului de globule roșii din sânge. Astfel, se instalează anemia care se manifestă prin oboseală, amețeli, leșin și paloare.

Pancreatita – consumul excesiv de alcool poate cauza și pancreatita, adică inflamarea pancreasului. Această condiție necesită spitalizare și este extrem de dureroasă. Peste 70% dintre toate cazurile diagnosticate de pancreatită apar la persoanele care suferă de dependență de alcool.

Probleme gastrointestinale – alcoolul poate cauza ulcer, reflux gastroesofagian, precum și gastrita. Asta pentru că alcoolul afectează sucurile gastrice și procesul de digestie.

Osteoporoza – consumul abuziv de alcool, mai ales în tinerețe, poate afecta sănătatea sistemului osos, crescând riscul de osteoporoză la bătrânețe. Osteoporoza determină creșterea riscului de fracturi.

Cancer – dependența de alcool crește riscul de instalare a mai multor tipuri de cancer, inclusiv pe cel de cancer al cavității bucale, cancer la nivelul esofagului, stomacului, cancer la ficat, cancer de colon, rectal ori cancer la sân. Alcoolul în sine, dar și substanțele obținute după metabolizarea acestuia, contribuie la creșterea riscului de cancer.

Demența – pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul își reduce dimensiunile cu până la 1,9% din volumul său la fiecare 10 ani. Însă consumatorii de alcool accelerează procesul de reducere a dimensiunilor anumitor regiuni din creier, responsabile cu memoria. Așadar, consumul de alcool poate favoriza instalarea demenței.

Scăderea imunității – băuturile alcoolice consumate în mod frecvent și în cantități mari pot slăbi sistemul imunitar, mărind astfel riscul de îmbolnăvire. Alcoolicii sunt mai expuși riscului de a face infecții precum pneumonia sau tuberculoza, în comparație cu persoanele care nu consumă alcool. Chiar și o banală beție încetinește funcționarea sistemului imunitar pe o perioadă de până la 24 de ore – în acest timp, organismul este vulnerabil în fața bolilor.

Depresie – consumul îndelungat și excesiv de alcool favoriează depresia, în aceeași măsură în care depresia poate favoriza consumul de alcool.

Guta – guta este cauzată de acumularea de cristale de acid uric la nivel articular. Cu toate că este o afecțiune ereditară, guta poate fi declanșată sau agravată de consumul de alcool.

Dependența de alcool are efecte devastatoare asupra organismului, de aceea e indicat să fie prevenită și tratată. Tratarea dependenței de alcool este anevoioasă, însă atâta timp când pacientul înțelege cât de gravă este problema sa, va reuși să facă față tuturor provocărilor și greutăților.

Dacă cineva cunoscut sau chiar tu te confrunți cu această problemă, nu ezita să apelezi la ajutorul Centrului Rezidențial “Izvorul Tămăduirii” Bacău. Echipa noastră de specialiști va găsi cea mai bună schemă de terapie/tratament pentru a te ajuta să ieși învingător!

Lasă un răspuns