Poate fi dificil să identificaţi pe cineva care are probleme cu băutul. Nu facem referire la cantitatea de alcool consumată de cineva într-o zi sau într-o săptămână. Cu alte cuvinte, o problemă cu alcoolul nu e identificată prin “cât de mult bea persoana”, ci, mai degrabă, prin “ce efecte are alcoolul” asupra persoanei care îl bea? Întrebarea care se pune e dacă băutul afectează sănătatea fizică a individului? Dar sănătatea mentală? Care sunt efectele băutului asupra sănătăţii emoţionale? Dar asupra vieţii de familie şi a relaţiilor cu cei dragi? Cum afectează băutul viaţa profesională şi socială? Şi, cel mai important, ce efecte are consumul de alcool asupra vieţii spirituale şi a relaţiei cu Dumnezeu?

Răspunsurile la următoarele patru întrebări vă pot ajuta în a vă da seama dacă vreun cunoscut de-al dvs. are probleme cu băutul:

  1. Aţi simţit vreodată că ar trebui să beţi mai puţin?
  2. V-au enervat vreodată oamenii care vă critică băutul?
  3. V-aţi simţit vreodată neplăcut sau vinovat în legătură cu băutul dvs.?
  4. Aţi băut vreodată dimineaţa ca să vă calmaţi nervii sau să scăpaţi de mahmureală?

Un singur „da” la una dintre întrebări poate indica o problemă cu băutul. Mai multe răspunsuri afirmative arată cu mare probabilitate existenţa unei astfel de probleme. Dacă cineva cunoscut prezintă simptomele dependenţei de alcool, este important să luaţi în considerare una dintre opţiunile disponibile de ajutor, fie Alcoolicii Anonimi, fie Programul Sf. Dimitrie.

Lasă un răspuns