Cofeina are o mulțime de beneficii pentru minte și trup, însă excesele dăunează și dependența de cafea are o mulțime de efecte negative asupra organismului.

Anxietatea, insomniile șsi oboseala cronică sunt câteva dintre simptomele ce apar în urma dependenței de cafea. Dacă nu te oprești la o singurăa cafea pe zi și resimțti simptomele menționate, ar trebui să faci ceva pentru a combate dependențta de cafea.

Dependențele, indiferent de natura lor, nu sunt deloc sănătoase așa că ar trebui să le învingi. Renunțarea la un lucru de care ești dependent nu este deloc ușoară, însă nici imposibilă. Iată cum poți renunța la cafea, în câțiva pași simpli și eficienți!

Înlocuiește cafeaua cu ceaiul verde – este adevăarat că ceaiul verde conține cofeină, însă din punct de vedere cantitativ, cofeina din ceașca de ceai reprezintă o treime din cea din ceașca de cafea. Având în vedere că organismul suferă de dependență, nu e bine să renunți la cofeină brusc, ci o poți face treptat. Ceaiul verde te va ajuta să renunțti la cofeină fără să suferi de pe urma efectelor secundare ale acestei renunțări.

Folosește ibuprofenul în primele zile – primele zile sunt critice atunci când renunți la cofeină, asta pentru că durerile de cap, dificultățile de concentrare și irascibilitatea nu te vor ocoli. Aceste simptome te vor afecta între 3 și 9 zile. În primele 2-3 zile poți folosi ibuprofen în cantități reduse, pentru a scăpa de durerile de cap care îți pot afecta activitățile și care te pot face să te abați de la drumul tău și să bei o canăa de cafea.

Fă tranziția către ceaiurile din plante – odată ce reușești să scapi de durerile de cap, poți înlocui ceaiul verde cu ceaiul pe bază de plante, care nu conține deloc cofeină. Ceaiul de mentă, ceaiul de ghimbir ori cel de portocale sunt ideale pentru energizarea organismului fără efecte adverse.

Dormi mai mult – oboseala va fi resimțită mai acut imediat ce te lași de cafea așsa căa ar fi bine să dormi mai mult în acea perioadăa. Un somn de 8 ore va fi mai mult decât suficient pentru a face față luptei cu dependența de cofeină.

Mănâncă unt de arahide la ora 15 – pe la ora 15 te vei simți foarte obosit și dorința de a bea o cafea va fi foarte mare. Poți învinge această dorință măncând o felie de pâine prăjită unsă cu unt de arahide. Untul de arahide, bogat în proteine, îți va oferi energia de care ai nevoie.

Găsește o altă băutură energizantă – un fresh de portocale sau de grepfrut pot deveni băuturile tale preferate. Poți consuma aceste băuturi pentru a inlocui obiceiul de a-ți lua o cafea. Astfel, vei putea să ieși cu colegii de serviciu în pauza de cafea, fără să te holbezi la ei cu mâinile goale – ia-ți un fresh de la cafenea și savureazăa-l alături de colegi.

Lasă un răspuns