Din păcate, foarte multe persoane în ziua de azi au adicții de care nu reușesc să scape. Ne referim aici la adicția de droguri, alcool, fumat, mâncare nesănătoasă, jocuri de noroc. Mai putem vorbi în plan secund de adicții dezvoltate în raport cu munca, sportul, adrenalina.
De asemenea, putem considera și ipohondria o formă de adicție ce se poate dezvolta din cauza faptului că este singura modalitate prin care ipohondrul poate atrage atenția și afecțiunea apropiaților. În privința ipohondriei căpătate în urma unei traume, cum ar fi decesul sau boala gravă a unei persoane dragi, putem spune că aceasta îl confruntă pe individul slab cu teama de propria moarte.
Însă cele mai întâlnite adicții de care nu reușesc persoanele să scape sunt cele legate de droguri, alcool, jocuri de noroc, mâncare.
De ce nu reușesc persoanele adictive să scape de acest blestem?
Motivele psihologice resimțite de persoana adictivă pot fi următoarele:
- se simte blamată de cei apropiați: familie, prieteni, colegi. Toată lumea îi spune că nu este bine, însă nimeni nu încearcă măcar să intre în lumea ei internă pentru a o înțelege.
- este privită ca un paria. Adicția este cel mai opulent subiect uzitat în raport cu aceasta.
- nimeni nu își dorește să îi înțeleagă fricile, temerile, spaimele, neliniștile, despre care nici ea nu știe să vorbească, dar nici nu este întrebată cu adevărat de nimeni.
- se simte neînțeleasă, neiubită, nesprijinită
- crede că doar adicția îi dă anumite calități, cum ar fi energia de a continua muncă, îi dă curajul de a spune ceea ce gândește, o face să se simtă parte dintr-un colectiv, dintr-o gașcă
- nimeni nu are răbdare și nu vine cu soluții viabile. Toată lumea își dorește că ea să își rezolve adicția peste noapte.
- îi este teamă că nu are cu ce să înlocuiască adicția
Care sunt motivele pentru care o persoană devine adictivă?
Prin participațiune sau datorită dorinței de a fi acceptată, o persoană poate ajunge să aibă adicțiile prietenilor, în dorința de a se simți parte a unui grup.
De asemenea, adicția poate apărea în urma unei traume, când adicția se dorește a fi o formă prin care individul își dorește să treacă mai ușor peste efectele traumei.
Adicția poate surveni și pe fondul unei depresii, anxietăți, ADHD, unei tulburări de personalitate cum ar putea fi (paranoidă, schizoidă, schizotipală, borderline, histrionică, pasiv agresivă). În aceste situații, prin adicție individul își poate dori să își scadă nivelul prea mare de neliniște interior sau să capete un plus de energie ori de siguranță.
Cum se poate depăși cu adevărat o adicție?
Dacă persoana respectivă nu găsește puterea în ea însăși sau în cei apropiați, este evident faptul că trebuie să apeleze la un specialist pentru a primi un diagnostic complex. Este important să descoperim care sunt fricile, temerile, traumele sau pur și simplu obișnuințele adictivului, pentru ca abia apoi să vedem cum poate înlocui adicția printr-un comportament adaptativ sau cum se poate „scutura” pur și simplu de aceasta.
Pentru ca acest plan să fie de succes, putem avea nevoie de mai multe luni de psihoterapie și de sprijinul familiei și al prietenilor. Persoana adictivă este o persoană sensibilă ce a căzut într-o patimă și trebuie sprijinită pentru a deveni mai puternică. Pentru asta trebuie să simtă că are pe cine se baza, dar trebuie întocmit și un plan de viitor în care se poate proiecta fericită și împlinită, scăpată de patima adicției.
SURSA – www.csid.ro
Lasă un răspuns
Lasă un răspuns