Consumul abuziv de alcool este adesea asociat cu violența fizică – iată care sunt conexiunile dintre aceste două probleme, dar și ce consecințe pot avea.

Violența apărută pe fondul consumului abuziv de alcool poate avea consecințe extrem de grave, începând de la provocarea unor leziuni severe și până la deces.

Un studiu făcut în anul 2010 de către cercetătorii scandinavi arată că riscul de comportament agresiv și violent crește odată cu consumul de alcool, însă acest lucru se petrece în mod deosebit în rândul persoanelor care își suprimă furia atunci când sunt treze. Acest lucru se petrece pentru că alcoolul reduce inhibițiile, favorizează comportamentul riscant și estompează controlul de sine. Pe de altă parte, persoanele care își manifestă furia fără probleme, în general,  nu răbufnesc în mod violent după ce consumă alcool.

Violența fizică este o urmare a furiei. Persoanele care au probleme cu controlul furiei caută, în mod inconștient, tot felul de stimuli care să le declanșeze furia. Alcoolul se numără printre acești stimuli. Așadar, persoanele nervoase din fire, care au probleme cu furia, se află în categoria de risc crescut de violență fizică pe fondul consumului de alcool.

Factorii care contribuie la adoptarea unui comportament violent pe fondul consumului de alcool:

  • Personalitatea individului – persoanele care au tendința de a fi agresive (chiar și cele pasiv agresive) sunt mai expuse riscului de a căpăta dependența de alcool, dar și de a dezvolta comportament violent pe fondul consumului de alcool.
  • Modificarea chimiei creierului din cauza alcoolului – alcoolul afectează mai multe zone din creier, printre care și cortexul prefrontal, despre care știm că e responsabil cu luarea deciziilor, cu comportamentul, precum și cu funcțiile cognitive. Consumul abuziv de alcool poate încetini modul în care funcționează această zonă a creierului, iar astfel pot apărea ieșirile violente ale individului, care nu se mai gândește la consecințele faptelor sale.
  • Contextul social – consumul de alcool afectează modul în care interpretăm lucrurile, ceea ce înseamnă că ne poate face să înțelegem lucrurile greșit.

Dependența de alcool și violența domestică

Statisticile arată că există o legătură între dependența de alcool și violența domestică, iar lucrurile se agravează atunci când ambii parteneri consumă alcool în mod regulat și abuziv.

Violența domestică și consumul abuziv de alcool sunt motiv de divorț în multe familii.

Partenerul violent neagă adesea lucrurile petrecute după ce efectul alcoolului trece. Negarea este o trăsătură specifică a acestuia.

Cum să te comporți cu o persoană care a consumat alcool, dacă devine violentă

Păstrează-ți calmul – adesea persoanele intoxicate cu alcool încearcă să provoace interlocutorul. Menține-ți calmul și nu te lăsa purtat într-o discuție inutilă, pe care o poți amâna pe a doua zi.

Distrage-i atenția – dacă observi că persoana care a consumat alcool devine nervoasă și caută motiv de ceartă, fă tot posibilul pentru a îi distrage atenția. Schimbă subiectul, arată-i un lucru care să îi capteze interesul – fă tot ce îți stă în puteri pentru a nu lăsa lucrurile să se ducă într-o zonă periculoasă.

Condu-o acasă – dacă simți că e necesar, cere ajutorul unei a treia persoane, pentru a duce individul băut acasă, în siguranță. Ia-i acestuia cheile de la mașină și fă tot posibilul pentru a reduce riscurile la care se expune până când se trezește.

Poartă o discuție a doua zi, după ce alcoolul iese din organism – nu amâna discuția pe care trebuie să o porți cu persoana care a devenit violentă după ce a consumat alcool. Dezbate această problemă și, în funcție de atitudinea abordată de această persoană, ia o decizie pentru binele tău. Alcoolicii care refuză să accepte că au o problemă, rareori reușesc să o rezolve. Pe de altă parte, dacă persoana care suferă de dependență de alcool își recunoaște problema, fă tot posibilul pentru a o ajuta în acest sens. O programare la psiholog, înscrierea într-un program de susținere ori chiar internarea într-o clinică pentru tratarea dependenței de alcool pot fi de mare ajutor.

Nu ezita în acest caz să apelezi la Centrul Rezidențial “Izvorul Tămăduirii” Bacău care cu echipa sa de specialiști este în măsură să rezolve această problemă!

SURSA – www.doc.ro

Lasă un răspuns