Băuturile energizante au devenit, într-un timp relativ scurt, un adevărat fenomen social.

Astăzi, unele mărci de produse de acest tip au campanii de marketing puternice și o iconografie care face parte din cultura populară și sunt deosebit de atractive pentru populația tânără.

Dar, din păcate, utilizarea acestor produse prezintă o serie de riscuri și efecte nocive asupra sănătății de care trebuie să fii conștient. Da Acest set de riscuri include cele care au legătură cu modul în care sunt utilizate băuturile energizante și cu obiceiurile asociate acestora.. Și este faptul că unii oameni pot genera o relație de dependență cu ei, care, deși nu poate fi la fel de puternică ca cea cauzată de drogurile dure, poate fi o problemă.

Este posibil să dezvolți o dependență de băuturile energizante?

Știm cu toții, chiar și din auzite, existența dependențelor de „droguri dure” ilegale, cum ar fi cocaina sau heroina, precum și alcoolul. Cu toate acestea, problemele bazate pe dependență nu se limitează la consumul acestor substanțe: mai întâi, deoarece există și dependențe non-substanțe, așa cum se întâmplă cu jocurile de noroc; și în al doilea rând, deoarece este, de asemenea, posibil să „te agăți” de alte substanțe.

Băuturile energizante sunt un exemplu de produse al căror consum este foarte normalizat și care, totuși, pot da naștere unei probleme de dependență, deoarece, printre altele, conțin anumite substanțe care interacționează direct cu creierul nostru.

De exemplu, Taurina, utilizată pe scară largă în băuturile energizante populare și care poate fi prezentă la o rată de 1000 sau 2000 miligrame pe porție, traversează bariera hematoencefalică („filtrul” care separă creierul de substanțele care circulă prin vasele de sânge din acesta) și interacționează cu neuronii, influențând procesele psihologice și fiziologice în diferite moduri. Deși aceasta este o substanță găsită într-un număr mare de alimente sănătoase, concentrația ridicată a acesteia în anumite băuturi este asociată cu probleme semnificative de sănătate.

Ceva similar se întâmplă cu cofeina. Este un psihostimulant oarecum „natural”, cu toate acestea, este încorporat în cantități mari în multe băuturi energizante și are efecte și asupra minții umane. Deși, în practică, nu este posibil să mori de otrăvire de către această substanță pur și simplu prin obținerea acesteia din băuturi, poate duce la interiorizarea tiparelor de comportament disfuncțional în relația noastră cu aceste produse și utilizarea lor.

Trebuie luat în considerare faptul că aceste molecule nu au capacitatea de a genera „dependențe chimice” că au substanțe precum codeina sau nicotina. Asta înseamnă că, atunci când consumăm băuturi energizante, elementele lor care continuă să interacționeze cu creierul nu determină neuronii să înceapă să funcționeze într-un mod care ne determină să avem nevoie de cantități crescânde de aceste substanțe pentru a nu ne simți foarte rău.

De aceea, din punct de vedere tehnic, tendința de a dori să consumăm în mod constant băuturi energizante nu este, din punct de vedere tehnic, o dependență, ci o problemă de dependență în care neurologicul are un rol, dar este mai puțin relevantă decât cea psihologică. Adică, „acroșându-ne” de aceste băuturi, internalizăm o serie de modele de comportament și obiceiuri care ne determină să nu dorim să ne despărțim de ele (și consumul de băuturi cu care sunt asociate) și în care are de a face cu modul în care te face să te simți consumând aceste băuturi răcoritoare, dar creierul nostru nu suferă o transformare radicală după relativ puține băuturi, așa cum se întâmplă în dependențele chimice.

Cum se reflectă dependența de acest tip de băutură?

Acestea sunt câteva dintre modalitățile prin care poate fi „agățat” de băuturile energizante.

1. O dependență ca ritual

Unii oameni dezvoltă un fel de superstiție cu băuturi energizante: se simt rău dacă nu pot conta pe ele, întrucât ar trebui să le ofere un „plus” în fața provocărilor de zi cu zi (sau cel puțin așa cred ei).

2. O modalitate de a gestiona anxietatea și disconfortul general

Unii oameni apelează la aceste băuturi atunci când se simt stresați sau anxioși, deoarece Își asociază gustul cu pauzele pe care le iau pentru a se odihni și, în același timp, le oferă o scuză pentru a nu mai expune sau a se concentra asupra a ceea ce îi face să se simtă prost: este o metodă de evaziune din realitate.

3. Presiunea contextului

Nu trebuie să uităm că problemele de dependență și dependență deseori au o bună parte din cauzele lor în contextul social la care persoana este expusă. Dacă suntem obișnuiți să socializăm cu oameni care petrec mult timp la băut, simplul fapt de a nu avea o conservă sau un pahar în mână în astfel de situații poate provoca disconfort.

Lasă un răspuns