Cu toate că până recent nu a fost recunoscută în mod oficial ca fiind o boală, dependența de jocuri video este o problemă reală a zilelor noastre, tot mai mulți copii și adolescenți fiind afectați de această dependență. Iar semnele și simptomele acestei tulburări pot fi cu ușurință trecute cu vederea și considerate normale. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut „dependența de jocuri” ca o condiție medicală și a inclus-o în ultima ediție revizuită a Clasificării Internaționale a Bolilor.

Recent, NHS (sistemul public de sănătate din Marea Britanie) a decis deschiderea primei clinici de specialitate pentru tratarea copiilor și tinerilor cu o astfel de dependență. Dr. Henrietta Bowden-Jones, director al noului centru, a afirmat că „această tulburare nu este o boală mentală care trebuie abordată superficial. Vorbim despre cazuri în care cineva poate petrece până la 12 ore pe zi jucând jocuri pe calculator și poate ajunge să se izoleze social și să își piardă locul de muncă.”

De altfel, mai multe țări din lume încep să recunoască această problemă și efectele sale îngrijorătoare în special în cazul copiilor și tinerilor. De exemplu, Coreea de Sud a interzis copiilor sub 16 ani să folosească jocuri online între miezul nopții și 6:00. 

Ce este dependența de jocuri video

Dependența de jocuri video apare atunci când individul joacă în mod abuziv asemenea jocuri, iar această activitate îi afectează calitatea vieții. Izolarea socială, schimbările bruște de dispoziție și epuizarea sunt adesea asociate cu această dependență. Există două tipuri de jocuri, care creează două tipuri de dependențe diferite. Jocurile video clasice sunt concepute astfel încât să existe un singur jucător, care are o misiune. Dependența apare, în această situație, din dorința de a completa misiunea și de a bate recordul stabilit anterior.

Pe de altă parte, există și jocurile video cu mai mulți jucători, care se pot juca online, în rețea, și care sunt adictive pentru că nu au un sfârșit. Jucătorii care sunt dependenți de asemenea jocuri au tendința de a se confunda temporar cu personajul din joc. Aceștia creează adesea relații cu alți jucători online, simțindu-se mai în largul lor în comunitatea virtuală decât în cea reală.

Ce cauze are dependența de jocuri video

Jocurile video sunt special concepute să te facă să te joci cât mai mult. Dependența apare pentru că în timpul jocului, creierul este stimulat să elibereze doze mari de dopamină. Stimularea aceasta, pe termen lung, determină producerea unor modificări structurale la nivelul creierului.

Pe de altă parte, mediul creat de jocurile video creează un context confortabil, în care jucătorul se simte în siguranță, deținând controlul asupra lucrurilor care se întâmplă. Jocul, spre deosebire de realitate, este de cele mai multe ori previzibil.

De ce creează jocurile video dependență

Oamenii de știință au analizat în repetate rânduri motivele pentru care jocurile video sunt atât de adictive. S-a constatat astfel că nu toate jocurile au același risc de dependență, ci unele sunt mai adictive decât altele. În urma unor studii, s-a demonstrat că jocurile video online, cu jucători multipli, sunt cele care prezintă cel mai mare risc de a cauza dependență.

Iată care sunt caracteristicile jocurilor cu risc crescut de dependență:

 • Jocurile care nu au final
 • Jocurile video care încurajează interacțiunile sociale cu alți jucători
 • Jocurile care oferă recompense la anumite intervale
 • Jocurile care oferă recompense dese jucătorului la început, pentru ca apoi recompensele să fie tot mai rare și mai greu de obținut.

Factori de risc în dependența de jocuri video

Persoanele de sex masculin până în 30 de ani sunt predispuse dezvoltării unei dependențe de jocuri. În ceea ce privește copiii și adolescenții care dezvoltă această dependență, aceștia au ceva în comun: sunt inteligenți, au imaginație bogată, însă totodată au probleme cu stima de sine și nu sunt foarte sociabili. Așadar, dacă un copil are aceste trăsături, se află în categoria de risc crescut de a dezvolta dependența de jocuri video.

Simptome ale dependenței de jocuri video

Semnele și simptomele care trădează o dependență de jocuri video sunt similare cu semnele cauzate și de alte tulburări compulsive, precum dependența de sport sau de cumpărături. Timpul dedicat jocurilor video nu este atât de relevant pe cât este impactul pe care jocurile îl au asupra calității vieții individului.

Concret, dacă jucătorul neglijează igiena corporală, odihna ori activități care în trecut îi făceau plăcere, poate avea de-a face cu dependența de jocuri video, chiar dacă nu se joacă foarte multe ore pe zi. Semnele și simptomele care trădează dependența de jocuri sunt atât de natură fizică, cât și de natură emoțională.

Simptome fizice ale dependenței de jocuri video

Simptome fizice ale dependenței de jocuri video:

 • Oboseală, cearcăne sub ochi
 • Migrene
 • Usturimi ale ochilor, senzație de nisip în ochi
 • Sindrom de tunel carpian
 • Neglijarea igienei personale
 • Dureri de spate

Simptome emoționale dependenței de jocuri video

La nivel emoțional, dependența de jocuri video se manifestă prin următoarele simptome:

 • Senzație de agitație, neliniște și irascibilitate în perioadele în care accesul la jocuri nu este permis
 • Gânduri constante cu privire la jocurile jucate
 • Izolarea socială în scopul dedicării unei perioade mai mari de timp jocurilor video
 • Mințirea familiei și prietenilor cu privire la numărul de ore petrecute jucând jocuri video
 • Pierderea interesului față de activități care înainte erau considerate plăcute
 • Folosirea jocurilor video pentru a scăpa de stările negative.

Consecințele dependenței de jocuri video

Dependența de jocuri pe calculator este o tulburare mintală compulsivă care poate afecta serios calitatea vieții individului. Unele persoane dependente de aceste jocuri își petrec și peste 10 ore pe zi jucându-se, nehrănindu-se și odihnindu-se corespunzător.

Consecințele pe termen scurt ale dependenței de jocuri video

Pe termen scurt, dependența de jocuri video poate avea o serie de consecințe neplăcute, printre care și:

 • Deshidratarea, malnutriția și privarea de somn
 • Insomnii
 • Izolare socială
 • Sedentarism
 • Conflicte cu cei apropiați
 • Rezultate școlare proaste, randament scăzut la locul de muncă
 • Tulburări de concentrare și deficit de atenție.

Consecintele pe termen lung ale dependenței de jocuri video

Pe termen lung, dependența de jocuri video poate avea urmări precum:

 • Instalarea obezității sau, dimpotrivă, scăderea în greutate
 • Distrugerea relațiilor cu cei din jur
 • Pierderea locului de muncă
 • Exmatricularea din cauza absențelor
 • Divorțul sau despărțirea de partener
 • Depresia, anxietatea, fobiile specifice (în special agorafobia, întrucât individul începe să se teamă să iasă din casă, simțindu-se în zona de confort numai în mediul virtual)
 • Dezvoltarea unui comportament agresiv
 • Abuzul de substanțe

Comportamentul violent și jocurile video – mit sau adevăr?

Asociația Americană de Psihologie (APA) a concluzionat, în urma mai multor cercetări, că jocurile video violente pot spori agresivitatea. Expunerea la jocuri video agresive poate declanșa un comportament și o gândire mai agresive și, totodată, poate reduce nivelul de empatie al individului.

Totuși, specialiștii nu au reușit să dovedească dacă aceste jocuri contribuie la actele delicvente sau criminale. Părinții ai căror copii se joacă jocuri video ar trebui să verifice întotdeauna jocurile pe care le achiziționează pentru cei mici, astfel încât să nu fie unele foarte violente sau explicite. Se vor alege întotdeauna jocurile video în concordanță cu vârsta copilului.

Sevrajul produs de jocurile video

Sevrajul este cel care confirmă existența dependenței. La cei care joacă jocuri video în mod regulat și au devenit dependenți, sevrajul apare imediat ce accesul la aceste jocuri este restricționat. Irascibilitatea, tristețea, stările anxioase, poftele sau plictiseala extremă sunt simptome specifice sevrajului apărut din cauza jocurilor video.

Tratamentul dependenței de jocuri video

Tratamentul pentru dependența de jocuri video este, de fapt, o cură de detoxifiere, în timpul căreia jocurile video sunt complet interzise. În această perioadă, nu este permisă nici măcar o oră de jocuri video pe zi. Specialiștii sunt de părere că un dependent de jocuri video care crede că se poate limita la o singură oră de joacă este exact ca un dependent de alcool, care crede că se poate opri la o singură bere. Susținerea familiei și a prietenilor în perioada de detox este esențială pentru reușita pacientului.

Consilierea terapeutică este de mare ajutor în tratarea dependenței de jocuri video. Terapia cognitiv comportamentală poate ajuta pacientul să trateze mai ușor această dependență, dar și să prevină o recădere. Acest tip de terapie modifică tiparele de gândire greșite ale pacientului, schimbând astfel percepția sa asupra jocurilor video.

Este foarte important sa se afle daca nu cumva exista si o tulburare mintala pe fondul careia s-a instalat dependenta de jocuri video. De pilda, oamenii de stiinta au observat o asociere intre aceasta dependenta si depresie. In aceasta situatie, si depresia trebuie tratata pentru ca dependenta sa fie combatuta definitiv.

Prevenirea dependenței de jocuri video

Există o serie de metode care pot preveni instalarea dependenței de jocuri video, atât la adulți, cât și la copii. În cazul adulților, lucrurile sunt mai complicate decât la copii, întrucât propria voință este singurul ajutor de nădejde în această situație.

Iată ce reguli poți impune pentru a reduce riscul de a dezvolta o asemenea dependență, chiar dacă obișnuiești să te joci în mod regulat:

 • Niciodată nu îți anulezi planurile făcute cu alți oameni în favoarea jocurilor video.
 • Nu minți niciodată cu privire la timpul petrecut jucându-te.
 • Nu depăși niciodată limita săptămânală de 15 ore de jocuri video pe săptămână.
 • Niciodată nu depăși ora de culcare pentru a te juca jocuri video.
 • În două zile pe săptămânp nu vei juca jocuri video deloc.

În ceea ce privește prevenirea dependenței de jocuri video la copii, părinții sunt cei responsabili – iată ce pot face aceștia pentru a evita o situație neplăcută:

 • Vor seta limite în ceea ce privește timpul petrecut cu jocurile video, dar și în ceea ce privește anumite locații sau evenimente (de pildă, copilului i se va interzice să se joace jocuri pe telefon sau tabletă când se află în vizită, la școală sau în mașină). Dacă regulile nu sunt respectate, dispozitivul pe care copilul se joacă va fi confiscat.
 • Se va oferi posibilitatea jucării unui joc video pe post de recompensă, în situațiile în care copilul face un lucru bun – de exemplu, după ce își face temele sau după ce citește dintr-o carte timp de cel puțin o oră, două.
 • Părintele va discuta cu copilul cu privire la jocurile video, îi va explica de ce abuzul poate fi dăunător și va stabili, împreună cu acesta, anumite reguli.
 • Activitatea copilului la calculator va fi monitorizată de către părinți, astfel încât cel mic să nu abuzeze de jocurile video fără ca adulții să stie.
Lasă un răspuns