• Un serial american va prezenta viaţa unora dintre cele mai importante soţii ale preşedinţilor americani, iar actriţa Michelle Pfeiffer o va interpreta pe Betty Ford. Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite a avut, înt-adevăr, o viaţă demnă de film, plină de căderi, eşecuri, dar şi mari realizări.

  Femeile care ajung Prime Doamne nu beneficiază de multe ori de atenţia cuvenită, pentru că soţii lor sunt cei aflaţi mereu în lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, unele dintre ele au reuşit să-şi egaleze sau chiar să-şi eclipseze soţii. Iar Betty Ford, cea de-a 38-a Primă Doamnă, s-a numărat printre ele.

  Elizabeth Anne Ford, cunoscută sub numele de Betty, a fost soţia preşedintelui Gerald Ford. Ea a devenit un idol nu doar pentru că a arătat că la orice nivel te poţi confrunta cu probleme – a fost alcoolică şi dependentă de medicamente – ci pentru că a înfruntat şi depăşit acele probleme cu onestitate şi demnitate.

  Elizabeth Anne Bloomer s-a născut în 1918, într-o familie bogată. Tatăl ei a fost un alcoolic nediagnosticat, iar când adolescenta avea 16 ani acesta s-a sinucis.

  Când Betty avea doar 8 ani, mama ei a înscris-o la cursuri de dans, care au devenit rapid pasiunea fetiţei. În 1940, la 22 de ani, s-a mutat în New York pentru a urma o carieră de dansatoare profesionistă. Mama ei a convins-o să se întoarcă în Michigan, în 1941, a renunţat la cariera de dansatoare, dar nu şi la dansul în sine şi  a continuat să dea lecţii de dans. De fapt, în ultima sa zi ca Primă Doamnă, Betty Ford a dansat pe masa din cabinetul de la Casa  Albă.

  Înainte de Gerald Ford, a fost căsătorită cu un prieten din copilărie, William Warren. Mariajul s-a încheiat după cinci ani, deoarece primul soţ era şi el alcoolic.

  Ea însăşi s-a luptat o bună parte din viaţa cu dependenţa de alcool şi de pastile. Problemele cu dependenţa de medicamente au început în 1964, când medicii i-au prescris calmante pentru o nevralgie. În cele din urmă, ea a devenit dependentă atât de calmante, cât şi de alcool. După ce a reuşit să scape de aceste probleme, în 1982 a înfiinţat clinica „Betty Ford“, în California, pentru tratarea dependenţelor. Multe vedete s-au internat în acest centru, de-a lungul timpului, pentru a-şi rezolva problemele legate de abuzul de substanţe interise.

  Betty Ford a suferit şi de cancer la sân şi s-a implicat şi în campanii de prevenire a acestei boli. A suferit o dublă mastectomie cu o săptămână înainte ca soţul său să fie numit preşedinte al SUA.

  Betty Ford a sprijinit drepturile femeilor în timpul mandatului soţului său (1973-1977) – mai ales în ceea ce priveşte legea care prevedea egalitatea între femei şi bărbaţi – şi a avut o atitudine tolerantă faţă de problema avorturilor. A fost considerată una dintre cele mai sincere Prime Doamne din istorie, comentând asupra oricărei probleme majore a vremii şi a recunoscut că unii dintre copiii săi au fumat marijuana sau că fiica sa a avut relaţii sexuale înainte de căsătorie.

  Betty Ford a încetat din viaţă la 93 ani, în 2011.

  Lasă un răspuns

Lasă un răspuns