Alcoolul a „însoţit” omenirea aproape de la începuturile ei. Aspectele benefice, ca şi cele dăunătoare, au fost observate de-a lungul istoriei. Vinul este unul din cele mai vechi tipuri de băuturi alcoolice şi îl găsim menţionat în Biblie de peste 200 de ori. Se pare că aduce binecuvântări şi blesteme deopotrivă.

Una dintre cele mai cunoscute istorisiri este în Sfânta Evanghelie a lui Ioan 2:3: „Şi sfârşindu-se vinul, a zis mama lui Isus către El: „Nu mai au vin.” Isus a făcut primul său miracol notat, transformând apa în vin la o nuntă. Deci, ştim că vinul şi folosirea socială a acestuia este un lucru bun, altfel Domnul nostru nu l-ar fi dat musafirilor de la nuntă. Cu toate astea, în această relatare nu se menţionează cât este bine să bei. Aceasta pare să fie o cu totul altă problemă, deci să ne uităm la câteva versete din Scriptură care se referă la consumul de vin.

 În 1 Timotei 5:23 se spune: „De acum nu bea numai apă, ci foloseşte puţin vin, pentru stomacul tău şi pentru desele tale slăbiciuni.” Asta implică folosirea medicală a vinului şi în acest verset se recomandă să folosim „puţin vin” pentru sănătatea noastră. Având în vedere stadiul de dezvoltare a medicinii de acum 2000 ani, băutul vinului pentru tot felul de afecţiuni era un obicei răspândit. Trebuie să observăm că ce se recomandă este „puţin vin.” Nu se specifică exact cât, doar „puţin”.

Este clar că băutul vinului poate fi o binecuvântare şi poate avea efecte fiziologice pozitive, aşa cum este menţionat în Psalmul 103:16: „vinul veseleşte inima omului.” Este evident că există anumite efecte pozitive provenite din consumul de vin. Totuşi, acesta poate duce şi la pierzanie după cum se spune în 1 Corinteni 6:10: „Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.” Aceasta indică un preţ foarte mare pentru savurarea excesivă a vinului.

De fapt, nicăieri nu se prescrie o anumită cantitate de băutură, deşi în multe locuri se vorbeşte despre necesitatea evitării băutului excesiv. De exemplu, în Pilde 20:1: „Un ocărâtor este vinul, un zurbagiu băutura îmbătătoare şi oricine se lasă ademenit nu este înţelept.” Epistola către Efeseni 5:18 continuă: „Şi nu vă îmbătaţi de vin, în care este pierzare, ci vă umpleţi de Duhul.” Deci, în mod evident, sunt anumite lucruri de luat în considerare atunci când se consumă vin.

 Aşa cum am menţionat, există peste 200 de versete în Biblie care se referă la uzul şi abuzul de vin. Vom lăsa cititorul să exploreze problema în tihnă. Manualul nostru nu se ocupă de băutul normal al vinului sau al oricărei alte băuturi alcoolice. Singurul nostru obiectiv este de a-i ajuta pe cei care beau în mod auto-distructiv.

SURSA: Manual adresat preoților și medicilor – Programul “Sf. Dimitrie Basarabov” de Informare şi Tratament al Alcoolismului

Lasă un răspuns