Organizația Mondială a Sănătății a scos la iveală un adevăr cutremurător: 5,3% din numărul deceselor toatale, adică 1 din 20 de decese este cauzat de consumul de alcool. În anul 2019 peste 3 milioane de persoane au decedat din cauza consumului de alcool.

Cercetătorii au făcut un top al cauzelor deceselor pe fondul consumului de alcool și s-a constatat astfel că principala cauză a fost accidentarea (28% din cazuri), urmată de afecțiunile digestive (21% din cazuri) și de bolile cardiovasculare (19% din cazuri).

Alcoolul are efecte devastatoare atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății psihice, dacă este consumat în mod regulat și excesiv.

Alcoolul este, de fapt, o substanță psihoactivă care creează dependență. Consumul de alcool poate duce astfel la alcoolism, care nu afectează numai sănătatea și calitatea vieții individului, ci îi afectează și pe cei din jur, membrii familiei sau prietenii.

Ce efecte are abuzul de alcool asupra organismului

Întreg corpul este afectat de consumul excesiv de alcool, însă unele organe sunt mai sensibile.

Creierul, de pildă, este afectat de consumul de alcool atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Băuturile alcoolice pot cauza complicații temporare precum problemele de coordonare sau pierderea memoriei, însă pot avea și efecte pe termen lung, care de multe ori sunt chiar ireversibile.

De exemplu, consumul de alcool în exces pe o perioadă îndelungată poate afecta funcțiile creierului, afectând o serie de regiuni, printre care cerebelul, dar și cortexul cerebral. Astfel, apar problemele de memorie ori cele locomotorii, care nu dispar întotdeauna odată cu eliminarea alcoolului din organism.

Alcoolul este renumit și pentru complicațiile hepatice pe care le cauzează. Atunci când bei, ficatul metabolizează alcoolul, apoi îl înlătură din sânge. Însă o cantitate prea mare de alcool ingerată într-o perioadă prea scurtă de timp poate copleși metabolismul, determinând apariția bolii de ficat gras. Hepatita alcoolică, fibroza și ciroza sunt alte urmări pe care consumul de alcool le poate avea, pe termen lung.

Inima este și ea afectată de consumul excesiv de alcool, nivelul de trigliceride fiind mărit de băuturile alcoolice. Odată cu creșterea nivelului de trigliceride, crește și riscul de afecțiuni cardiace ori de diabet.

Pe scurt, alcoolul consumat în exces are efecte nedorite atât pe termen scurt (probleme de coordonare, probleme de exprimare, tulburări ale vederii, probleme de memorie, modificări bruste ale dispoziției), cât și pe termen lung (afecțiuni cardiovasculare, probleme hepatice, infecții respiratorii, ulcer, cancer).

Consumul de alcool are un impact nedorit și asupra vieții sociale, relațiile cu cei din jur fiind degradate de problemele cu alcoolul pe care individul le are. Nu puține sunt situațiile în care persoanele care dezvoltă dependență de alcool sunt respinse de soți, de părinți, de copii, de prieteni ori de colegii de serviciu.

Tratarea problemelor cu alcoolul

Odată ce ai conștientizat problema pe care o ai cu alcoolul, trebuie să faci tot posibilul pentru a o trata. Un psihoterapeut te poate ajuta să ieși învingător din această luptă. Sprijinul familiei și al celor dragi îți va fi, de asemenea, de mare ajutor, așa că nu te rușina și discută pe această temă cu oamenii apropiați.

Consumul tolerat de alcool este acela moderat, adică o băutură pe zi, pentru femei, și două, în cazul bărbaților. O băutură pe zi înseamnă nu mai mult de 14 g de alcool în stare pură.

Iată ce poate însemna o băutură pe zi, în funcție de tipul de alcool consumat:

  • 350 ml de bere pe zi (cu 5% alcool)
  • 150 ml de vin (12% alcool)
  • 0,50 ml de băuturi spirtoase sau lichior (gin, rom, vodcă, whiskey)

În cazul pacienților alcoolici, nu este recomandat consumul moderat de alcool, întrucât aceștia nu își pot impune limite pe care să le respecte. Așadar, vor depăși doza zilnică recomandată imediat ce vor începe să bea.

ALCOOLISM, DROGURI, JOCURI de NOROC, ETNOBOTANICE❓
✅ EXISTĂ SOLUȚII❗ EXISTĂ SPERANȚĂ❗ EXISTĂ AJUTOR ❗
TERAPIE și TRATAMENT la ⚠️𝗖𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨𝗟 𝗥𝗘𝗭𝗜𝗗𝗘𝗡𝗧𝗜𝗔𝗟 𝗣𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨 𝗧𝗥𝗔𝗧𝗔𝗥𝗘𝗔 𝗗𝗘𝗣𝗘𝗡𝗗𝗘𝗡𝗧𝗘𝗟𝗢𝗥 „𝗜𝗭𝗩𝗢𝗥𝗨𝗟 𝗧𝗔̆𝗠𝗔̆𝗗𝗨𝗜𝗥𝗜𝗜” 𝗕𝗔𝗖𝗔̆𝗨
CONTACT: 📞0744 156 183; 📞0754 909 800
Lasă un răspuns