În urmă cu 10 ani, în Martie 2011, a luat ființă Centrul „Izvorul Tămăduirii” Bacău, singurul centru din zonă ce folosește un program holistic și o abordare multidimensională (bio-psiho-socio-spirituală) în tratamentul dependențelor. Într-un timp foarte scurt, după doar 4 luni, în Iunie 2011, datorită expertizei și experienței Părintelui Liviu Burlacu – coordonator și director de programe – centrul a fost acreditat și licențiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

De atunci și până în prezent centrul a funcționat neîntrerupt, chiar și pe perioada pandemiei de coronavirus ca și centru de zi și centru rezindențial.

Beneficiarii sunt atât persoanele dependente de substanţe (alcool, droguri, etnobotanice, tutun etc) sau de comportamente (jocuri de noroc, pornografie, internet etc), cât şi membrii familiilor acestora, numiţi codependenţi. 

Noutatea constă în faptul că acest tip de serviciu social nu există la nivelul judeţului Bacău şi nici la nivelul judeţelor învecinate. Serviciile Centrului ”Izvorul Tămăduirii” au la bază modelul de lucru preluat de la grupurile de suport de tip ”Alcoolici-Anonimi” şi modelul terapeutic Minnesota (o abordare multi-dimensională a fiinţei umane). 

Elementele principale ale programului sunt educaţia despre alcoolism ca boală şi nevoia de abstinenţă totală; explorarea spiritualităţii ; învăţarea unor căi de a face faţă stresului şi restructurarea personalităţii prin consiliere psihologică individuală; oferirea de suport comunitar şi dezvoltare personală prin grupuri de terapie şi suport; cunoaşterea satisfacţiei provenite din rezultatele muncii proprii şi creşterea stimei de sine prin terapie ocupaţională. 

Activităţi derulate sunt: prevenţie şi informare în comunitate; consiliere individuală şi terapie de grup; evaluare; integrare socială. 

Echipa centrului este alcătuită din specialiști formați și cu experiența în consilierea persoanelor dependente de alcool, droguri, joc de noroc, precum și oferirea de suport pentru membrii familiilor acestora. Ea are în componență consilier spiritual, consilieri adicţie, psihologi, voluntari (asistent medical, medic, asistent social). 

De la deschiderea acestui centru de recuperare, peste 3.000 de persoane (dependenți și codependenți) au beneficiat deja de serviciile sale.

Lasă un răspuns