O bautura consumata frecvent si deloc in cantitati neglijabile este vinovata de imbatranirea prematura a creierului. Potrivit unui nou studiu publicat in revista Nature Communications, doua beri (echivalentul a aproximativ 1 litru) consumate zilnic pot imbatrani creierul cu pana la 10 ani.

Berea nu este singura bautura alcoolica asociata cu o degradare timpurie a neuronilor. Vinul si taria sunt la fel, ba poate chiar mai nocive, avand in vedere ca au un continut mai ridicat de alcool.

Descoperirea contrazice vechile recomandari ale autoritatilor sanitare privind consumul sigur de alcool, care afirmau ca o femeie poate consuma o bautura pe zi, in timp ce barbatii „au voie” sa se delecteze cu doua.

Cercetatorii britanici au intrebat 36.000 de persoane adulte cat de des si in ce cantitate obisnuiesc sa consume alcool, au notat raspunsurile, apoi au realizat investigatii imagistice cerebrale pentru toti participantii la studiu. Astfel, ei au descoperit ca persoanele cu varsta medie de 50 de ani care consumau zilnic doua bauturi alcoolice prezentau o imbatranire a celulelor cerebrale cu pana la 10 ani, spre deosebire de cele care nu consumau deloc alcool.

in cazul participantilor consumatori de alcool, savantii au observat ca materia cenusie si cea alba erau afectate. Atunci cand aceste zone sunt lezate, neuronii nu mai functioneaza corect si creste riscul de aparitie a dementei sau a sclerozei multiple.

Desi o bautura alcoolica are „darul” de a ne relaxa dupa o zi istovitoare de munca, specialistii atrag atentia ca impactul pe termen lung al consumului zilnic de alcool poate avea efecte nefaste atat asupra creierului, cat si asupra altor organe vitale.

Studiile arata ca alcoolul consumat zilnic si in exces este asociat cu tulburari de memorie si concentrare, carente de vitamine si minerale, probleme hepatice (hepatita alcoolica, ciroza hepatica), ateroscleroza, cancer de stomac sau de pancreas, infarct si accident vascular cerebral.

Deşi consumul moderat de alcool poate avea multiple inţelesuri, in general, se accepta pentru consum o limita stricta, de 1-2 pahare de vin sau bere, o data sau de doua ori pe saptamana, nu zilnic.

Iar daca se poate fara alcool deloc, cu atat mai bine. Apa este singurul lichid fara de care nu putem trai, nu berea, nu vinul, cocktailurile sau alte bauturi alcoolice.

SURSA – www.csid.ro

Lasă un răspuns