Un nou drog provoaca scene de groaza pe strazile oraselor americane, acolo unde o persoana moare din cauza unei supradoze la fiecare cinci minute. Tranchilizantul pentru animale, numit xilazina, a patruns pe piata drogurilor care se vand la coltul strazii, creand si mai multa dependenta, uimind autoritatile si provocand rani atat de severe incat uneori necesita amputarea, scrie The New York Times.

Peste 70.000 de persoane mor deja in fiecare an din cauza opioidului fentanil. Drogul este amestecat acum cu ceva inca si mai letal care le putrezeste pielea consumatorilor, relateaza Sky News.

Pe strazile din Philadelphia, punctul zero al crizei opioidelor din America, un nou drog ilegal ii uluieste pe doctori. Oficialii din sistemul de sanatate sunt alarmati de raspandirea drogului si sunt ingrijorati de ranile oribile pe care le provoaca in corpul celor care il folosesc.

„Drogul tranq”, caruia i se mai spune si „drogul zombie”, reprezinta un amestec de fentanil, opioidul care i-a decimat pe tinerii americani, si un sedativ pentru cai si vaci, numit xilazina. Se vinde pe strazi in schimbul a cativa dolari pentru o punguta.

 
Traficantii de droguri stiu ca daca amesteca xilazina cu fentanilul drogul rezultat devine mai potent.

Drogul zombie provoaca rani care pot necesita amputarea membrelor

In afara de starea de semiconstienta pe care o induce drogul, acesta mai provoaca si putrezirea pielii. Rani deschise apar intr-o crusta solzoasa de tesut mort, numita escara, iar daca sunt lasate netratate pot duce la amputarea membrelor afectate.

Cand oamenii isi revin din stupoarea provocata de consumul drogului, acestia isi doresc imediat sa revina la acea stare, relateaza NYT. Din cauza ca xilazina este un sedativ si nu un opioid, tratamentele obisnuite folosite in cazurile de supradoza cu opioide nu functioneaza.

Folosirea de „tranq” in Philadelphia a crescut in ultimii ani. Departamentul de sanatate publica a gasit de curand xilazina in toate esantioanele de droguri testate.

„Am gauri in picioare si talpi”

„Trebuie sa fiu arestat sau trimis la reabilitare departe de locul asta”, a povestit Zach, un veteran de razboi care a luptat in Irak si care a devenit din nou dependent de droguri in timpul pandemiei.

Zach a descris cum este sa traiesti in cartierul Kensington din Philadelphia, care se afla in centrul crizei drogurilor: „Locul asta cosuma tot ceea ce este bun. Toata bucuria pe care o aveai in inima. Te vei schimba pentru ca locul asta te forteaza sa te schimbi”.

„Tranq practic zombifica trupul oamenilor. Pana acum noua luni, nu am avut niciodata rani. Acum, am gauri in picioare si talpi”, a povestit si Sam, in varsta de 28 de ani, care a avut probleme cu drogurile inca de la 14 ani.

Cu toate ca a fost in centrele de dezintoxicare de mai multe ori, Sam spune ca niciun tratament oferit de specialisti nu face fata noului drog.

„Vezi oamenii de aici ca sunt o coaja. Îsi traiesc viata cate doua minute o data pentru ca asta e tot ceea ce conteaza”, a povestit Sam. „Sunt norocos ca mai am inca forta sa lupt.”

„Ma trezeam dimineata plangand pentru ca bratele mele mureau”

Tracey McCann a privit cu groaza cum vanataile cu care era deja obisnuita de la injectarea de fentanil au inceput sa se intareasca intr-o crusta de tesut innegrit, relateaza NYT.

„Ma trezeam dimineata plangand pentru ca bratele mele mureau”, a spus McCann, in varsta de 39 de ani.

Ca multe alte persoane care au devenit dependente de acest drog, povestea de cosmar a lui McCann a inceput din momentul in care i-au fost prescrise opioide.

In 2009, cand avea 27 de ani, femeia a devenit dependenta de calmantele care i-au fost prescrise dupa un accident grav de masina. Un iubit pe care l-a cunoscut la reabilitare i-a oferit pentru prima data heroina. Fentanilul, mai ieftin si mai intens, i-a luat locul heroinei, dar odata cu pandemia, a aparut tranq.

Piata drogurilor ilegale din Philadelphia este suprasaturata cu noul drog zombie care devasteaza comunitatea persoanelor dependente de opioide.

„Este prea tarziu pentru Philly”, a spus un angajat al unui centru care ofera servicii de sanatate in Kensington. „Daca alte orase din tara au sansa de a il evita, trebuie sa ne asculte povestea.”

SURSA – Digi24.ro

Lasă un răspuns