Consumul de alcool, chiar in cantitati mici, de bauturi reci cu zahar sau cele ce contin cafeina, deshidrateaza, sustin specialistii. De ce? Pentru ca bauturile alcoolice sunt diuretice, ceea se inseamna ca duc la deshidratare si, mai mult decat atat, interfereaza cu capacitatea corpului de a-si regla temperatura.

In acelasi timp, alcoolul dilateaza vasele de sange, exact cum face si caldura. De aceea, aceasta combinatie creste riscurile pentru sanatate putând duce inclusiv la deces.

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente, spune ca sunt cinci mari pericole la care te expui daca vrei sa „stingi” caldura cu alcool.

„E bine de stiut ca a consuma alcool pe caldură:

  1. Poate fi letal. Alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele violente la adolescenti si adulti din aceasta perioada.
  2. Te incalzeste si iti afecteaza termoreglarea. Racirea brusca initiala a organismului este urmata de generarea de caldura si de vasodilatatie avand drept consecinta accentuarea senzatiei de caldura si perturbarea mecanismelor de termoreglare.
  3. Te deshidrateaza. Efectul diuretic vulnerabilizeaza organismul si iti diminueaza capacitatea de a compensa efectele caldurii.
  4. Iti altereaza capacitatea de reactie la pericol. Vederea, vorbirea, viteza de reactie, reflexele si echilibrul precum si starea de constienta sunt afectate iar alterarea statusului neurologic predispune la expunerea prelungita la soare sau temperaturi crescute.
  5. Nici aportul caloric si de ftalati nu e de neglijat. Berea blonda cu o concentratie de 5% are in medie 42 kcal la 100 ml iar cea bruna la aceeasi concentratie 37 kcal la 100ml, iar daca e mai tare, de 7%, ajunge si la 48 de kcal Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrata cu 52 kcal la 100 ml si cea fara alcool cu 26 kcal. Radlerul se situeza caloric intre berea bruna tare si berea blonda cu cele 45 de kcal la 100 ml. Tineti cont ca lumina si radiatiile ultraviolete degradeaza berea asa ca se recomanda consumul celei imbuteliate in sticle inchise la culoare si nu a celei din recipiente de plastic din care berea extrage mai usor ftalatii cu risc cancerigen”.

”Recomand sa nu consumati nici bauturi foarte reci pe canicula, pentru ca de asemenea se accentueaza deshidratarea. Si cantitatile mari de cofeina sau bauturi dulci sunt contraindicate in zilele in care organismul este stresat”, sunt recomandarile medicului specializat in urgente Alis Grasu, coordonator al Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. In schimb, ea recomanda apa minerala, cea plata, sucurile naturale fara indulcitori, ceaiurile neindulcite sau putin indulcite. “La fel de hidratante ca apa sunt iaurtul si laptele batut. Ca fructe, sunt foarte bune pepenele, rosu şi galben, visinele, piersicile etc.”, adauga medicul Alis Grasu.

Sunt trei etape in care problemele se manifesta:

  • mai intai apar crampe cauzate de pierderea sodiului din cauza transpiratiei.
  • a doua etapa este epuizarea cauzata de deshidratare.
  • infarctul de la canicula, a treia si cea mai periculoasa etapa, poate duce la soc, cedarea organelor si deces.

Retineti faptul ca si cantitati moderate de alcool – o doza pentru femei, doua pentru barbati – va expun la riscuri pe vreme caniculara. Cel mai sigur este sa va abtineti de la alcool. Nu in ultimul rand, nu asteptati pana cand va este sete pentru a va hidrata. Beti doi-trei litri de lichide pe zi, preferabil la fiecare 15 minute.

Cum poate fi mortala combinatia baie si alcool

Persoanele care consuma alcool cand afara termometrele indica temperaturi extrem de ridicate si aleg sa se racoreasca cu o baie rece risca sa-si piarda viata. Statisticile arata ca alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele prin inec la adolescenti si adulti. Alcoolul altereaza vazul, vorbirea, viteza de reactie si echilibrul. Aceste persoane nu pot sa reactioneze la stimulii externi, respectiv nu pot aprecia temperatura apei pentru a sti daca este mult prea rece pentru ca organismul sa o poata suporta. Temperatura ridicata a corpului data de consumul de alcool poate determina blocarea musculaturii in contact cu apa rece si astfel iti va fi imposibil sa inoti. Este cunoscut si faptul ca persoanele aflate sub influenta bauturilor alcoolice au un grad ridicat de teribilism, astfel vor ignora distanta la care inoata. Nu in ultimul rand, la contactul corpului foarte incalzit cu apa care are  o temperatura scazuta se poate produce socul termic ce poate conduce la infarct miocardic, stop cardio-respirator,etc.

SURSA – www.sursadesanatate.ro

Lasă un răspuns