Cafeaua este cea mai populara si mai raspandita bautura din intreaga lume. Ea este consumata atat pentru placerea senzoriala, cat si pentru efectele ei stimulatorii. Bauta in forma ei clasica (neagra) nu contine calorii.

Cafeaua reprezinta o sursa de cafeina, vitamine, minerale si antioxidanti. O ceasca de cafea contine:

  • 95 mg cafeina;
  • vitamina B2 (riboflavina): 11% din necesarul zilnic;
  • vitamina B5 (acid pantothenic): 6% din necesarul zilnic;
  • vitamina B1 (tiamina): 2% din necesarul zilnic;
  • folati: 1% din necesarul zilnic;
  • mangan: 3% din necesarul zilnic;
  • potasiu: 3% din necesarul zilnic;
  • magneziu: 2% din necesarul zilnic.

Beneficiile cafelei

Studiile de specialitate referitoare la consumul de cafea indica faptul ca aceasta are efecte benefice asupra sanatatii daca este consumata in cantitati moderate. Potrivit Ghidului American de Nutritie (Dietary Guidelines for Americans), o cantitate moderata de cafea reprezinta 400 de miligrame de cafeina, respectiv 3-5 cesti/ zi.

Intre 50-300 mg cafeina consumata zilnic poate aduce o serie de beneficii, printre care:

  • cresterea abilitatii de concentrare;
  • stimularea sistemului nervos central;
  • scaderea timpului de reactie;
  • prelungirea duratei de timp pana la instalarea somnului;  
  • polifenolii si antioxidantii prezenti in cafea protejeaza in fata dezvoltarii celulelor canceroase;
  • scaderea nivelului inflamatiilor din organism;
  • niveluri scazute de estrogen;
  • scaderea riscului de dezvoltare a cancerului endometrial si a celui de ficat;
  • risc scazut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 comparativ cu persoanele care nu beau deloc cafea; polifenolii si mineralele, precum magneziul, prezenti in cafea, normalizeaza nivelul insulinei si al glicemiei;
  • antioxidantii din cafea reduc stresul oxidativ si inflamatiile din organism, avand beneficii neurologice, actionand ca un antidepresiv; cafeina poate creste nivelul de atentie si de alerta, reduce anxietatea; consumul de maximum sase cesti cafea/zi a fost asociat cu un risc scazut de a dezvolta depresie si tentativa de suicid;
  • consumul constant de cofeina este asociat cu un risc scazut de a dezvolta boala Parkinson (normalizeaza nivelul de dopamina);
  • previne formarea calculilor biliari;
  • consumul de cafea are efecte benefice asupra ficatului, inclusiv reducerea riscului de mortalitate provocat de ciroza hepatica.

Cand devine cafeaua nociva?

Consumul exagerat de cafea poate avea efecte nedorite si chiar urmari periculoase. De aceea, specialistii recomanda limitarea consumului la sase cesti zilnic.

Cafeina reprezinta un stimulent care „afecteaza” sistemul nervos central si poate provoca diferite reactii adverse. La unele persoane, poate irita mucoasa gastrica, poate creste anxietatea, insomnia si irascibilitatea.

Femeile gravide sunt sfatuite sa consume mai putin de 200 mg cafeina/zi (aproximativ doua cesti de cafea), deoarece cafeina poate trece prin placenta la fat si, astfel, poate creste riscul de avort sau nastere prematura.

Excesul de cafea: efecte

Consumul excesiv de cafea poate avea efecte nocive insemnate, printre care:

  • insomnii;
  • stari de anxietate si nervozitate (consumul de 1.000 mg cafeina/zi);
  • poate creste riscul de cancer al vezicii si tractului urinar;
  • poate creste riscul de boli cardiovasculare, mai ales atunci cand consumul de cafea este asociat cu fumatul, cu diete bogate in grasimi si alcool;
  • poate creste presiunea sistolica si diastolica a sangelui cu 1-4 mmHg (creste tensiunea arteriala) si pulsul;
  • poate creste frecventa si severitatea aritmiilor ventriculare;
  • poate creste secretiile gastrice (in special de acid clorhidric in stomac), ceea ce duce la aparitia gastritei si a ulcerului.

Consumul de cafea beneficii si contraindicatii

Cata cafeina contin diverse bauturi?

Cafeina se gaseste in mod natural in fructele, frunzele si boabele plantelor de cafea, cacao si guarana. De asemenea, aceasta se adauga in bauturi si suplimente, pentru un efect energizant.

Continutul de cafeina din diverse bauturi:

Tipul bauturii

Cantitate bautura (ml)

Continut de cafeina (mg)

cafea

250

95

cafea instant

250

60

cafea decofeinizata

250

4

cafea espresso

40

65

ceai negru

250

47

ceai verde

250

28

bauturi carbogazoase

250

40

bauturi energizante

250

85

Riscuri si contraindicatii

Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor care sufera de tensiune mare, persoanelor in varsta care sufera de osteoporoza, celor cu boli mintale si cu tendinta de agresivitate, copiilor si femeilor insarcinate. Odata ce se consuma mai mult de sase cesti/zi, creste riscul de a dezvolta efecte negative asupra sanatatii.

Intrebari frecvente

Consumul de cafea afecteaza nivelul de calciu din organism?

Cafeina provoaca eliminarea usor crescuta a calciului din organism si scaderea intr-un procent redus a absorbtiei acestuia. Conform studiilor, pentru fiecare 150 mg cafeina consumata se pierd aproximativ 5 mg de calciu din organism. Oamenii de stiinta au aratat insa ca un consum moderat de cafea nu are niciun efect asupra sanatatii oaselor.

Cata cofeina este intr-o ceasca de cafea?

In medie, o ceasca de cafea contine intre 60-120 mg cofeina, in functie de tipul acesteia.

Ce se intampla daca nu mai bei cafea?

Renuntarea la cafea poate fi destul de neplacuta, din cauza unor simptome precum:

  • dureri de cap;
  • senzatie de oboseala;
  • anxietate.

Aceste simptome pot dura de la cateva zile pana la cateva luni. Exista, totusi, si beneficii ale renuntarii la cafea, cum ar fi:

  • un somn mai odihnitor;
  • adormirea intr-un timp relativ mai scurt;
  • reducerea riscului de aparitie a cariilor dentare;
  • scaderea tensiunii arteriale.

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea?

Cantitatea de cafea care se poate consuma fara sa afecteze calitatea somnului depinde de fiecare persoana in parte; cafeina consumata ramane in organism, in medie, aproximativ 5 ore.

Prin urmare, se recomanda evitarea consumului de cafea dupa-amiaza. Specialistii recomanda bautul cafelei dimineata, intre 9:00 si 11:30, pentru a putea beneficia de toate calitatile ei.

Cafea simpla sau cafea cu lapte – care este mai sanatoasa?

Cei care adauga lapte in cafea pot imbunatati astfel nivelul de calciu din organism. Laptele este cea mai buna sursa de calciu (o cana de lapte contine aproximativ 300 mg calciu), iar acesta este usor de absorbit din cafea.

Pe de alta parte, cafeaua cu lapte are mai multe calorii decat cea simpla, deci persoanele care vor sa-si scada sau sa-si mentina greutatea ar fi bine sa nu adauge lapte in cafea.

Este bine sau nu sa bem cafea inainte de a face sport?

Cafeaua este folosita des de sportivi inainte de efortul fizic, pentru a le imbunatati performantele si pentru a le creste nivelul de energie. Deci da, cafeaua se poate consuma inainte de o activitate fizica.

Cafeaua interactioneaza sau nu cu medicamentele?

Da, cafeaua poate interactiona cu anumite medicamente. Acestea din urma isi pot pierde eficacitatea. De asemenea, consumul de medicamente si de cafeina poate provoca:

  • batai neregulate ale inimii;
  • tensiune mare;
  • stari crescute de iritabilitate si nervozitate.

SURSA: www.medlife.ro

Lasă un răspuns