Accidentul tragic de la 2 Mai redeschide discutia legata de pericolul consumului de droguri in randul tinerilor. In ultimii ani, substantele interzise nu lipsesc de la petreceri si tot mai multi adolescenti ajung in stare grava la spital cu un cocktail de droguri in sange. De altfel, varsta de la care incep sa consume a tot scazut si specialistii trag un semnal de alarma: copiii ajung sa aiba primul contact cu drogurile chiar inainte de 13 ani.

Lipsa de comunicare din familie si influenta anturajului ii determina chiar si pe cei mai reticenti sa incerce stupefiante ocazional, iar medicii atrag atentia ca orice contact cu drogurile este periculos pentru ca poate duce la dependenta si la alte probleme de sanatate, dar si sociale. „Aceasta tendinta de a consuma un cocktail de droguri se numeste toleranta la droguri, ceea ce e periculos, deoarece gradul de toxicitate e unul ridicat. Sunt substantele care actioneaza in aceeasi zona sau sunt substante antagonice farmacologic care pot da un nivel de toxicitate fara sa ne dam seama, iar starea de toxicitate se instaleaza brusc. Efectele pe termen mediu si lung sunt devastatoare, mai ales la tineri, deoarece in cazul lor sistemul nervos nu si-a incheiat dezvoltarea, ceea ce ii face vulnerabili si dezvolta tulburari de comportament”, a declarat la Digi24 Radu Tincu, medic primar ATI si toxicologie.

Medicul a explicat ca numarul consumatorilor a crescut la nivel global, iar varsta consumatorilor a scazut. In opinia medicului, in Romania, se constata o accelerare comparativ cu alte tari, deoarece acest fenomen a inceput mai tarziu: „Avem 10 – 12 ani de cand a inceput consumul real de substante psihoactive. O alta cauza a acestei situatii e lipsa de informare: Nu avem programe educative in scoli prin care sa ii informam despre efectele drogurilor, iar familia e mai putin implicata, comunicarea e deficitara, iar asta ii face pe copii sa adere la anturaje care ii asculta si le impartasesc aceste dorinte.” Referindu-se la tanarul de 19 ani care a provocat accidentul mortal din 2 Mai si care ar fi consumat 3 tipuri de droguri, medicul a precizat ca la un consum regulat al unei substante, toleranta apare repede, la interval de cateva saptamani, asa ca va fi necesara cresterea dozei. „Tinerii combina drogurile si pentru a obtine senzatii tot mai diverse, doresc sa obtina emotii mai intense si mai variate. Substantele acestea ii fac extrem de increzatori in propriile forte, e un teribilism indus de aceste substante”, a declarat medicul.

Jumatate dintre condamnarile cu suspendare pronuntate de instantele din Romania sunt pentru incalcarea Codului Rutier, spune ministrul Justitiei. Inseamna in jur de 50.000 de condamnari sub supraveghere pentru cei care se urca beti, drogati sau fara permis la volan si provoaca accidente. Alina Gorghiu – ministrul Justitiei: „Romania este pe primul loc in Europa la accidente de circulaţie. Va spun din statistica pe care am vazut-o la Ministerul Justiţiei ca jumatate din cazurile cu care serviciul de probatiune se ocupa sunt legate de persoane care fie au condus fara permis, fie au condus sub influenta alcoolului sau a drogurilor, fie alte lucruri legate de incidente de circulatie.”

Weekendul trecut a fost unul cu multe accidente si infractiuni. In 24 de ore, politistii din toata tara au dat amenzi in valoare de 4 milioane de lei. Aproape 800 de soferi au ramas fara permise de conducere, dintre care peste 300 pentru viteza excesiva. Politistii rutieri au gasit in trafic peste 100 de soferi bauti. Alti 15 erau sub influenta drogurilor, ceea ce inseamna dublu fata de media zilnica a acestui an.

In judetul Suceava, o soferita a fost inregistrata in timp ce circula pe Drumul National 2, cunoscut si ca „Drumul Mortii”, cu peste 120 de kilometri pe ora in localitate. Limita de viteza admisa este de 50 de kilometri pe ora. Femeia a primit o amenda consistenta si a ramas fara carnet pentru 120 de zile. Potrivit Politiei Romane, in primele 6 luni ale anului, pe DN 2 au fost inregistrate 44 de accidente in care si-au pierdut viata 36 de oameni.

SURSA – www.digi24.ro

Lasă un răspuns