Orice om are un secret ascuns, o placere ferita de ochii lumii, de care doar el se bucura. Unele placeri pot fi nevinovate, cum ar fi ciocolata, mersul la o cafea in centrul orasului o data pe saptamana, cumparatul hainelor scumpe sau al ceasurilor etc., in timp ce altele pot fi privite ca fiind mai periculoase: consumul ocazional de droguri, de alcool, jucatul la pariuri, sexul neprotejat cu parteneri necunoscuti.

Aceste placeri fac parte din noi. Fara ele nu am fi completi, ele reprezinta o alta latura a noastra.

Povestea unui barbat dependent de droguri

F. este un barbat de 27 de ani dependent de droguri. Fiecare zi o incepe fumand canabis si o termina la fel.

El a venit in terapie dorind sa scape de problema fumatului de droguri, ca urmare a faptul ca a fost concediat de la ultimul sau job din cauza dependentei lui.

Pe parcursul terapiei, el a continuat sa fumeze si a declarat ca nu se poate opri. Razboiul sau era in dorinta lui de a consuma canabis si nevoia lui de a renunta la el.

Dupa cateva sedinte de terapie, s-a ajuns la concluzia conform careia el consuma drogul pentru a face fata anumitor emotii care ii dadeau o stare de agitatie daca nu consuma. Astfel, am ajuns la concluzia conform careia el consuma canabis pentru a se feri de acele stari agitatoare.

Am continuat si am discutat despre ce simtea si de la ce credea ca provin acele stari.

Pe parcursul terapiei am aflat faptul ca el a trait prima data acele stari in momentul in care parintii sai au plecat in alt oras si el a fost lasat cu o ruda cu care nu avea o relatie apropiata. A simtit acel moment ca pe un abandon si s-a simtit dat la o parte.

Pentru ca emotiile sale erau prea puternice si daca le-ar fi trait l-ar fi coplesit cu totul, el a ales sa le nege. S-a prefacut ca ele nu exista si ele au tot continuat sa vina in minte sub forma unor ganduri intruzive: sa gandea mereu ca ar putea da gres, ar putea sa ramana singur pe lume, ar putea fi parasit de toti prietenii.

In clipa in care prietenul sau cel mai bun a plecat in alt oras pentru a face facultatea, el a simtit o agitatie si mai intensa. Cea mai mare stare de agitatie de pana atunci. Fiind trist si parasit, el a intrat in compania unor fosti colegi de clasa despre care stia ca obisnuiesc sa consume droguri.

Daca pana atunci nu l-a tentat sa incerce acele substante, acum, ca urmare a dorintei lui de a fi impreuna cu acei noi prieteni ai sai, a incercat. A simtit o mare eliberare, s-a simtit relaxat, a fost eliberat de starea de agitatie si a doua zi a putut sa o ia de la capat ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

Dupa cateva zile, starea de agitatie tot revenea si el tot continua sa o „elibereze”.

Incetul cu incetul, povestea sa s-a transformat intr-o poveste a unei persoane care a devenit dependenta de un „ajutor exterior”.

Cand ajunge o simpla placere o dependenta?

Din punct de vedere diagnostic, o dependenta se deosebeste de o simpla placere in momentul in care incepe sa acapareze multe dintre sectoarele importante ale vietii.

Daca ajungi in situatia in care sa ai nevoie permanent de acel obiect al dependentei, sa nu poti renunta la el, daca ai un interes scazut pentru activitatile pe care inainte le apreciai si un interes crescut pentru dependenta ta, daca incepi incet-incet sa te izolezi ca urmare a dependentei, inseamna ca exista o problema. inseamna ca nu mai poti controla dependenta.

Problema apare atunci cand dependenta te controleaza pe tine, nu tu controlezi dependenta.

Cum ajungem sa fim dependenti?

Ajungem sa consumam acele simple placeri pentru a ne ajuta intr-o anumita forma viata.

Mancam ciocolata pentru a ne indulci viata, pentru ca am trait o stare in care am simtit un gust amar. Mergem la cumparaturi pentru ca simtim nevoia sa primim ceva, poate. Mergem la o cafea intr-un anume loc pentru ca avem nevoie de un timp pentru noi o data pe saptamana.

Este o latura a noastra pe care o vedem doar in anumite momente. Este o parte din noi care lupta: ciocolata lupta cu amarul pe care il simtim, cumparaturile lupta cu sentimentul ca nu am primit ce meritam, cafeaua lupta cu senzatia ca noi nu avem timp.

La fel se intampla si cu dependentele mai periculoase: alcoolul poate lupta cu o stare de tristete profunda, drogurile cu o stare de confuzie sau de separare fata de o persoana draga.

Ajungem sa fim dependenti in momentul in care, fara sa ne dam seama, noi traim ca si cum fiecare moment ar fi o lupta in noi.

Si ne luptam tot timpul folosim armele dependentei.

Ce este de facut cu o persoana care are o dependenta?

Persoana care este dependenta are nevoie de ajutor. Dat fiind faptul ca a devenit dependenta de ceva, inseamna ca a intrat intr-un cerc vicios in care ajutorul este vazut ca venind din partea obiectului dependentei, dar care face mai mult rau decat bine.

Primul pas este ca acea persoana sa doreasca schimbarea. Apoi in functie de tipul si gradul dependentei sale poate apela la serviciile unui psihoterapeut sau la serviciile oferite de noi – Centrul Rezidential Izvorul Tamaduirii Bacau.

SURSA – www.csid.ro

Lasă un răspuns