Canabisul a fost folosit de oameni de mii de ani, iar astazi este si unul dintre cele mai populare droguri. Cunoscut ca produce sentimente de bucurie si relaxare, canabisul este legal in mai multe tari, unde poate fi achizitionat pe baza de prescriptie medicala. Dar cum afecteaza utilizarea acestuia mintea?

Trei studii recente, publicate in The Journal of Psychopharmacology, Neuropsychopharmacology si International Journal of Neuropsychopharmacology, arata ca in functie de cantitatea si frecventa cu care este consumat, canabisul poate influenta o serie de procese cognitive si psihologice, noteaza publicatia The Conversation

Consum in scopuri recreative si medicale 

Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Crima a raportat ca, in 2018, aproximativ 192 de milioane de persoane din intreaga lume cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani au consumat canabis in scopuri recreative.

35% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani il folosesc, in timp ce doar 10% dintre persoanele cu varsta peste 26 de ani o fac.

Acest lucru indica faptul ca principalii utilizatori sunt adolescentii si adultii tineri, al caror creier este inca in dezvoltare. Prin urmare, ei pot fi deosebit de vulnerabili la efectele consumului de canabis asupra creierului pe termen lung.

Tetrahidrocanabinolul (THC) este principalul compus psihoactiv din canabis. Acesta actioneaza asupra „sistemului endocanabinoid” al creierului,  adica asupra receptorilor care raspund la componentele chimice ale canabisului. Receptorii de canabis sunt dens populati in zonele prefrontale si limbice ale creierului, care sunt implicate procesele de recompensa si motivatie. Acestea regleaza semnalizarea substantelor chimice ale creierului, dopamina, acidul gamma-aminobutiric (GABA) si glutamatul.

Stim ca dopamina este implicata in motivare, recompensa si invatare. GABA si glutamatul joaca un rol in procesele cognitive, inclusiv in invatare si memorie, mai noteaza The Conversation. 

Efectele cognitive

Consumul de canabis poate afecta cognitia, in special la cei care dezvolta o tulburare legata de consumul de canabis. Acest lucru se caracterizeaza printr-o dorinta persistenta de a utiliza drogul si intreruperea activitatilor zilnice, cum ar fi munca sau educatia. S-a estimat ca aproximativ 10% dintre consumatorii de canabis indeplinesc criteriile de diagnosticare pentru aceasta tulburare.

In cercetarile recente au fost testate 39 de persoane cu aceasta tulburare, iar rezultatele au fost comparate cu cele ale unui esantion de 20 de persoane care nu au consumat niciodata sau rar canabis. Rezultatele au aratat ca participantii cu aceasta afectiune au avut performante semnificativ mai slabe la testele de memorie de la Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB) in comparatie cu cei care nu au consumat niciodata sau foarte rar canabis.

De asemenea, au fost afectate negativ si „functiile lor executive”, adica unele procesele mentale, inclusiv gandirea flexibila. Din studii, acest efect parea sa fie legat de varsta la care oamenii au inceput sa ia drogul – cu cat erau mai tineri, cu atat functionarea lor executiva era mai afectata.

Deficiente cognitive au fost observate si la consumatorii ocazionali de canabis. Astfel de utilizatori tind sa ia decizii mai riscante decat altii si au mai multe probleme cu planificarea.

Desi majoritatea studiilor au fost efectuate la barbati, au existat dovezi ale diferentelor in ceea ce priveste efectele consumului de canabis asupra cognitiei, in functie de sexul consumatorului. in timp ce consumatorii de canabis barbati aveau o memorie mai slaba pentru a recunoaste vizual lucrurile, consumatorii de sex feminin au avut mai multe probleme cu atentia si functiile executive. 

Recompensa, motivatie si sanatate mintala

Consumul de canabis poate afecta, de asemenea, modul in care ne simtim – influentand astfel si mai mult gandirea noastra. De exemplu, unele cercetari anterioare au sugerat ca recompensa si motivatia – impreuna cu circuitele creierului implicate in aceste procese – pot fi perturbate atunci cand folosim canabis. Acest lucru ne poate afecta performanta la scoala sau la serviciu, deoarece ne poate face sa ne simtim mai putin motivati sa muncim din greu si mai putin rasplatiti atunci cand ne descurcam bine, conform studiilor citate.

Exista, de asemenea, dovezi ca canabisul poate duce la probleme de sanatate mintala. Studiile recente au aratat ca este legat de „anhedonie” superioara – o incapacitate de a simti placere – la adolescenti. Interesant este ca acest efect a fost deosebit de pronuntat in timpul restrictiilor din cauza pandemiei de COVID-19, noteaza The Conversation. 

Consumul de canabis in timpul adolescentei a fost, de asemenea, raportat ca un factor de risc pentru dezvoltarea experientelor psihotice, precum si a schizofreniei. Un studiu a aratat ca consumul de canabis creste moderat riscul de aparitie a simptomelor psihotice la tineri, dar ca are un efect mult mai puternic la cei cu predispozitie la psihoza.

Nu stim cu adevarat de ce canabisul este legat de episoadele psihotice, dar ipotezele sugereaza ca dopamina si glutamatul pot fi importante in neurobiologia acestor afectiuni, mai noteaza publicatia citata.

Un alt studiu pe 780 de adolescenti a sugerat ca asocierea dintre consumul de canabis si experientele psihotice a fost, de asemenea, legata de o regiune a creierului numita „uncus”. Acesta se afla in parahipocamp (implicat in memorie) si in bulbul olfactiv (implicat in procesarea mirosurilor) si are o cantitate mare de receptori canabinoizi.

Efectele cognitive si psihologice ale consumului de canabis pot depinde in cele din urma intr-o oarecare masura de doza (frecventa, durata si putere), sex, vulnerabilitati genetice si varsta de debut. Dar trebuie sa stabilim daca aceste efecte sunt temporare sau permanente. Un articol care rezuma multe studii a sugerat ca, in cazul consumului usor de canabis, efectele pot scadea dupa perioade de abstinenta, conform The Conversation.

Dar chiar daca acesta este cazul, merita in mod clar sa luam in considerare efectele pe care consumul prelungit de canabis le poate avea asupra mintii noastre – in special pentru tinerii al caror creier este inca in curs de dezvoltare, incheie publicatia.

In Romania, consumul la tineri e sub jumatatea mediei europeana

Potrivit Raportului European privind drogurile elaborat de Observatorul European pentru droguri si toxicomanie, elaborat in 2019, circa 6% dintre tinerii cu varste intre 15-34 de ani au consumat canabis in ultimele 12 luni, ceea ce situeaza Romania sub jumatatea mediei europene care este de 15.4%. Procente mult mai mari decat media europeana sunt inregistrate in Franta, Italia, Croatia, Spania.

Procentul creste in cazul Romaniei la 9% in cazul tinerilor cu varsta intre 15-16 ani care spun ca au consumat canabis de-a lungul vietii.

Nota: – Estimarile din tabel privind prevalenta in randul populatiei generale: estimarile din Regatul Unit se refera doar la Anglia si tara Galilor. Intervalele de varsta sunt 18-64 de ani si 18-34 de ani pentru Franta, Germania, Grecia si Ungaria; 16-64 de ani si 16-34 de ani pentru Danemarca, Estonia, Suedia, Regatul Unit si Norvegia; 18-65 de ani pentru Malta.
– Estimarile privind prevalenta in randul populatiei scolare sunt extrase din ancheta ESPAD din 2019, cu exceptia Belgiei (2019; numai Flandra), a Luxemburgului (2018) si a Regatului Unit (2018; numai Anglia, varsta de 15 ani). Datele ESPAD 2019 din Germania se refera numai la Bavaria. Din cauza unei posibile supraevaluari, prevalenta consumului de canabis de-a lungul vietii in Luxemburg poate fi usor supraestimata.
– Datele cu privire la persoanele admise la tratament se refera la anul 2019 sau la cel mai recent an disponibil: Bulgaria, Cehia, Danemarca si Spania, 2018; Letonia, 2017; Estonia, 2016; tarile de Jos, 2015.
– Datele pentru consumatorii admisi pentru prima data se refera la anul 2018.
– Datele privind consumatorii admisi la tratament se refera la ingrijirea spitaliceasca si in centre specializate cu regim ambulatoriu. Datele indicate nu reprezinta tabloul national complet.

SURSA – www.libertatea.ro

Lasă un răspuns