Pastravul poate deveni dependent de drogul psiho-stimulent metamfetamina cand aceasta substanta se acumuleaza in rauri, arata un nou studiu citat de CNN. 

Potrivit studiului publicat in revista stiintifica Journal of Experimental Biology, cercetatorii condusi de Pavel Horky, un ecologist comportamental de la Universitatea de Știinte Naturale din Praga, au incercat sa afle daca drogurile ilegale, la nivelul in care se gasesc in corpurile de apa, pot modifica comportamentul pestilor.

Echipa a pus 40 de pastravi intr-un bazin cu apa care continea un nivel de metamfetamina similar cu cel descoperit in rauri cu apa dulce, iar dupa opt saptamani i-a transferat intr-un bazin cu apa curata.

O data la doua zile, cercetatorii verificau daca pestii sufereau de sevraj, acestia avand posibilitatea sa aleaga daca sa stea in apa curata sau in apa cu metamfetamina. Alti 40 de pastravi au fost folositi ca grup de control. Pastravii care petrecusera 8 saptamani in apa cu droguri au ales aceasta varianta in primele patru zile dupa mutarea in apa curata. Aceast lucru arata ca pestii sufereau de sevraj, pentru ca alegeau drogul, daca era disponibil, potrivit cercetatorilor.

Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca pestii dependenti de droguri erau mai putin activi decat cei care nu fusesera niciodata expusi la metamfetamina, iar urme ale drogului au fost gasite in creierul lor si la 10 zile dupa expunere. Pastravii implicati in studiu au fost eutanasiati, iar tesutul lor cerebral a fost analizat de cercetatori.

Cercetatorii au concluzionat ca si un nivel redus de droguri in rauri pot afecta animalele care traiesc in ele.

Cum ajung drogurile in rauri

Drogurile eliminate de consumatori ajung in sistemul de canalizare, iar apoi la uzinele de tratare a apelor uzate, dar acestea nu trateaza o astfel de contaminare. Ulterior, apa tratata este eliberata in rauri, se arata in studiu.

“Pestii sunt sensibili la efectele adverse ale multor tipuri de stimulente, de la alcool la cocaina, si pot dezvolta dependente legate de eliberarea de dopamina intr-o maniera similara cu oamenii”, a spus Pavel Horky pentru CNN.

Horky si-a exprimat ingrijorarea ca dependenta de droguri ar putea face pestii sa petreca mai mult timp in zonele unde sunt eliberate apele tratate in rauri, pentru a primi o noua doza.

“Astfel de situatii ar putea schimba modul de functionare al unor intregi ecosisteme, intrucat consecintele adverse sunt relevante atat la nivel de individ, cat si de colectiv”, a spus el.

Pofta de droguri a pestilor s-ar putea dovedi chiar mai puternica decat satisfactia obtinuta in mod natural prin hrana sau imperechere, a mai spus Horky.

Studiul subliniaza felul in care oamenii polueaza mediul natural si in afara cazurilor cu consecinte vizibile – scurgerile de petrol sau deseurile de plastic din apa.

Pavel Horky a spus ca descoperirile acestui studiu pot avea implicatii si asupra efectelor pe care le au medicamentele prescrise de doctori, precum Prozac, asupra vietii marine.

Nu este prima data cand viata marina a avut de suferit de pe urma consumului de medicamente de catre oameni. În 2019, cercetatorii din Marea Britanie au descoperit urme de droguri, medicamente si pesticile in crevetii de apa dulce. În mai 2018, oamenii de stiinta americani aflati in Puget Sound au anuntat ca midiile din zona au fost depistate pozitiv cu analgezicul opioid Oxicodona.

SURSA – www.digi24.ro

Lasă un răspuns