O cresa din orasul Phoenix, statul american Arizona, trateaza unele dintre cele mai vulnerabile victime ale crizei consumului de droguri din Statele Unite.
Este vorba despre bebelusii cu sindrom de abstinenta neonatala, NAS, o afectiune similara cu sevrajul, care se dezvolta atunci cand nou-nascutii devin dependenti de stupefiantele sau analgezicele consumate de mamele lor in timpul sarcinii.
Bebelușii afectati de NAS pot sa prezinte tremur necontrolat, contractii musculare si dificultati de respiratie.
„Cand vezi un bebelus in sevraj, nu uiti niciodata asta”, a declarat Tara Sundem, directoare executiva a clinicii Hushabye Nursery.
Nou-nascutii afectati de NAS tind sa tanjeasca după intuneric, asa ca sunt tinuti la adapost de lumina puternica si de agitatie.
Protocolul medical uzual in spitale cere ca nou-nascutii cu acest sindrom sa fie internati 21 de zile, insa la cresa din Arizona ei petrec aproximativ opt zile.
Conform datelor furnizate de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, numarul bebelusilor afectati de NAS a crescut cu 82% la nivel national din 2010 pana in 2017.
In 2020, aproximativ sase nou-nascuti au fost diagnosticati cu NAS la fiecare 1.000 de spitalizari.
In paralel, numarul deceselor asociate abuzului de droguri in randul americanilor a crescut in timpul pandemiei de COVID-19, inclusiv in urma utilizarii puternicului analgezic sintetic fentanil.
Supradozele care au implicat abuzul de opioide sintetice, in principal fentanil, au ucis peste 70.000 de persoane in SUA in 2021, potrivit datelor CDC.
SURSA – www.antena3.ro
Lasă un răspuns
Lasă un răspuns