Terapiile complementare sunt modalități de vindecare sau de păstrare a sănatații, ce pornesc de la o perspectivă „integrală” asupra vieții și organismului uman. Prin terapiile complementare intenționăm să abordăm cât mai multe aspecte ale ființei umane.Suntem în permanentă căutare de activități practice și creative care oferă echilibru organismului, promovează lucrul în echipă și afirmarea propriei personalități.

Terapia ocupațională

”Munca îndepartează de noi trei mari rele: plictiseala, viciul și nevoia.” François-Marie Arouet de Voltaire

”Munca este folositoare nu doar pentru stăpânirea corpului, ci și pentru dragostea față de aproapele nostru, ca Dumnezeu să dea prin noi cele necesare altora.” Ioan Gura de Aur

”Munca trezeste și educă ascultarea, stăpânirea de sine, atenția, siguranța și răbdarea.” Samuel Smiles

Terapia ocupațională oferă îmbogățirea deprinderilor cognitive, fizice și motorii și pentru a spori încrederea în sine.

Cum se desfășoară atelierul de ergoterapie

Ergoterapia sau activitătile de tip lucrativ sunt un mijloc de exprimare, permițând persoanei să creeze în realitate ceea ce a văzut, trăit sau imaginat. Activitățile ergoterapeutice implica gândire, planificare, presupunere și alegere, pentru ca la finalul activității, persoana să fie mândră că a creat un panou decorativ, sau un obiect util. Acest lucru le dă un sentiment revigorant și le conferă un simț al realizării și încrederii în sine, contribuind la structurarea statutului și rolului persoanei, recunoscute din punct de vedere social.

Terapia prin artă

„Acesta e rostul adevărat al artei : ea are să ne înalțe unde înșine prin noi nu ne putem ridica” Ioan Slavici

”Arta este gândirea umană care sfărâmă orice lanț.” Victor Hugo

”Arta, s-a zis, este cel mai scurt drum de la un om la altul. Probabil, tot ea este și cel mai scurt drum de la om la el însuși” Octavian Paler

Cum se desfășoară atelierul de artă?

Grupurile de art terapie sunt conduse de terapeut , tehnicile utilizate sunt: desenul, pictura, modelajul în lut, realizarea de colaje, etc; prin aceste tehnici creative pacienții învață și dezvoltă modalitați noi de dezvoltare și crestere personală.

Terapeutul nostru folosește un stil artistic abstract, care nu necesită experiență anterioară pentru beneficiari, dând libertate de expresie fiecarui individ. Ea îi învață pe pacienți cum să folosească diverse materiale, cum ar fi acrilicele, acuarelele, pastelul, vopselele în ulei, creioanele sau colajul

Grupul de artă încurajează creativitatea și promovează stima de sine. De asemenea, reduce nivelul de stres și stimulează pacienții să își exploreze sentimentele. Pacienții și terapeuții personali discută apoi lucrările în timpul ședințelor individuale.

„Arta înseamnă exprimare, nu terapie, dar procesul de expresie în sine este terapeutic.“

Terapia de relaxare

Terapia de relaxare ajută pacienții să se detașeze de sentimentele negative, care pot împiedica recuperarea.

Terapia de relaxare ajută pacienții să învețe ritmuri de respirație profundă, care calmează anxietatea, reduc stresul și tensiunea și cresc capacitatea pulmonară. Pacienții învață să se detașeze de sentimentele negative care împiedică recuperarea. Terapia de relaxare produce sentimente de calm și stare de bine, care sunt ulterior benefice în timpul ședințelor de terapie individuală și terapie de grup.