Viața în abstinență este un drum nou pe care nu am mai pășit niciodată și pentru ca abstinența să fie una senină este imperios necesară cunoașterea si familiarizarea cu noul mod de viață.Menținerea abstinenței presupune lucrul permanent cu sine și o atenție sporită la ceea ce spune acest nou mod de a trăi:

  • Programul Minnesota este unul spiritual, prin urmare, meditația și rugăciunea sunt absolut necesare.
  • Prezența permanentă la GRUPUL de suport, unde ne împărtășim puterea, experiența și speranța pentru a ne aminti că scopul nu este acela de a deveni perfecți, ci de a progresa spiritual.
  • Transmiterea mesajului altor alcoolici aflați în suferință (practicarea pasului 12 din program).
  • Grija sporită față de stările care pot duce la recădere: Foame, Oboseală, Stres, Singuratate (FOSS); încălcarea lor poate pune în pericol abstinența.
  • Lectura A.A. de specialitate va face parte din viața noastră de zi cu zi. Grup AL-ANON pentru aparținători (codependenți).

Prin urmare, abstinența nu se dobândește peste noapte, nu se cumpără, nu o poți negocia sau tranzacționa și nici nu te așteapta undeva ca un capăt de drum. Ea se câștigă și se menține respectând anumite reguli și aplicând cateva principii pentru a putea ajunge la o stare de liniște, împlinire și seninatate.