Centrul Izvorul Tamaduirii foloseste ca metoda terapeutica Modelul Minnesota, sau al celor 12 pasi. Este cea mai eficientă abordare a tratamentului dependenţei, dezvoltat în Statele Unite ale Americii şi aplicat şi în Europa. Principiile grupurilor Alcoolicilor Anonimi şi Narcoticilor Anonimi sunt rezumate în cei 12 Paşi, care ocupă un loc important în filosofia modelului Minnesota. Aceste principii au un puternic accent spiritual.
Ca terapii specializate in cadrul acestui model regasim:
Consilierea individuala – prin care pacienţii sunt ajutaţi să înţeleagă situaţia pe care o traversează, să îşi mobilizeze resursele interioare, să-şi redobândească abilităţile sociale, printr-o relaţie terapeutică de „unu la unu”, bazată pe suport emoţional, empatie şi înţelegere;
Consilierea spirituala – Alcoolicului ii lipseste aproape cu desavarsire orice reper spiritual, invatat sa “duca o viata numai dupa pofta inimii”. Acest lucru il arunca, in cele din urma, intr-o criza psihospirituala, cu accente puternice in toate aspectele vietii sale. De aceea printr-o mai buna raportare la valorile reale si la principiile sanatoase de viata, alcoolicul poate fi ajutat sa depaseasca aceasta criza si in acelasi timp sa se ridice la un nivel superior de functionare psihologica si constiinta spirituala.
Terapia de grup (grup de suport AA) – prin care membrii grupului se susţin reciproc, îşi împărtăşesc experienţa, puterea şi speranţa cu scopul de a-şi rezolva problemele legate de consum;
Terapia cognitiv-comportamentala – prin care pacienţii sunt încurajaţi să-şi rezolve problemele şi nu doar să vorbească despre acestea. Are la baza tehnica interviului motivaţional pentru a le aminti motivele pentru care trebuie să renunţe la consum/ activitatea care le provoacă dependenţa. Se pune accent pe managementul emoţiilor negative care au declanşat consumul diverselor substanţe sau angajarea în activităţi, în căutarea plăcerii.
Consilierea familiei (Grup AL-ANON) – prin care membrii familiei persoanelor dependente sunt învaţate să se sprijine reciproc şi să refacă relaţiile deteriorate în urma consumului. Prin modalităţile de abordare a situaţiilor, aceasta forma de psihoterapie este foarte benefică pentru reducerea distresului familial şi a sentimentelor de culpabilitate, provocate de consum.