Alcoolul – ne incalzeste?

Alcoolul, inclusiv vinul fiert, nu se recomanda ca metoda de „incalzire” in timpul activitatilor desfasurate afara iarna. Chiar daca ofera o senzatie de incalzire pe moment, aceasta este de scurta durata si poate fi urmata de transpiratii abundente. In plus, alcoolul are mereu un efect puternic de deshidratare a oganismului.

Exista dovezi ca vremea rece incurajeaza un consum mai mare de alcool, vinul fiert fiind un exemplu . Alcoolul afecteaza organismul in diferite moduri. Insa, asta nu inseamna ca nu ne putem bucura de o cana cu vin fiert – un adevarat deliciu intr-o seara friguroasa de iarna. Insa, trebuie consumat cu moderatie.

Alcoolul da un sentiment fals de caldura

Alcoolul ne poate da impresia de incalzire. Cand bem alcool, inclusiv vinul fiert, se dilata vasele de sange periferice din apropierea pielii, ceea ce inseamna ca mai mult sange circula catre aceste vase. Astfel, se indeparteaza sangele si caldura din zona centrala a corpului. Actionand ca vasodilatator, alcoolul determina dilatarea vaselor de sange chiar sub suprafata pielii, producand o falsa senzatie de caldura, reducand temperatura generala a zonei centrale a corpului.

In mod normal, corpul se protejeaza impotriva frigului reducand circulatia din extremitati catre zona centrala a corpului, pentru a proteja organele vitale. Deoarece alcoolul determina cresterea circulatiei sangelui aproape de suprafata corpului, temperaturile externe pot sa scada si mai mult temperatura de baza, oferind in acelasi timp acea falsa senzatie de caldura.

Asadar, desi simtim ca ne incalzim pentru ca pielea devine calda, organele vitale nu se mai mentin la fel de calde. Daca iesim afara in frig dupa ce am baut alcool, pentru ca este mai multa caldura la periferia corpului, putem pierde caldura foarte usor si rapid. Desi poate ajuta la prevenirea degeraturilor la degete, cresterea circulatiei la nivelul pielii reduce circulatia catre zona centrala a corpului, catre organele vitale. Ca urmare, temperatura corpului scade.

Atentie!

Alcoolul si temperaturile reci pot fi o combinatie foarte periculoasa – inclusiv risc de accidente severe pe gheata.

Risc de hipotermie

De asemenea, pentru ca ne incalzim, avem tendinta de a ne da jos manusile si chiar geaca, ceea ce creste riscul de hipotermie. Semnele de avertizare includ frisoane, dezorientare, confuzie, lipsa generala de coordonare, afectarea memoriei, vorbire neclara, probleme de respiratie, puls slab, somnolenta. Din cauza starii afectate de constienta, o persoana care sufera de hipotermie poate sa nu recunoasca ceea ce i se intampla si, prin urmare, sa nu ia masurile necesare pentru a se proteja.

Hipotermia este o scadere grava a temperaturii corpului, de obicei cauzata de expunerea prelungita la temperaturi scazute. In timpul expunerii la temperaturi scazute, cele mai multe pierderi de caldura – pana la 90% – au loc prin piele. Pierderea de caldura prin piele se intensifica atunci cand pielea este expusa la vant si umiditate. Hipotalamusul, centrul de control al temperaturii, actioneaza pentru a creste temperatura corpului declansand procese care incalzesc si racesc corpul. In timpul expunerii la temperatura rece, tremuratul este un raspuns protector pentru a produce caldura prin activitatea musculara. Printr-un alt raspuns de conservare a caldurii – numit vasoconstrictie – vasele de sange se ingusteaza temporar.

Simptomele hipotermiei

Simptomele hipotermiei la adulti includ:

  • frisoane – care se pot opri pe masura ce hipotermia progreseaza (frisoanele sunt, de fapt, un semn ca sistemele de reglare a caldurii sunt inca active);
  • respiratie lenta, superficiala;
  • confuzie si pierdere de memorie;
  • somnolenta sau epuizare;
  • vorbire neclara;
  • pierderea coordonarii;
  • puls lent si slab.

In hipotermia severa, persoana poate fi inconstienta fara semne evidente de respiratie sau puls.

Alcoolul – factor de risc pentru hipotermie

Persoanele care consuma alcool pot prezenta un risc mai mare de dezvoltare a hipotermiei. Din pacate, simptomele hipotermiei pot fi similare cu ale consumului exagerat de alcool. Desi consumul de alcool da o falsa senzatie de caldura, de fapt creste pierderile de caldura la suprafata corpului. Tremuratul care ajuta la incalzire este redus prin consumul de alcool. In plus, prin consum exagerat de alcool, oamenii nu mai pot sa perceapa un pericol real cand vine vorba de temperaturile scazute.

Alcoolul este un diuretic

Cu cat bei mai mult alcool, cu atat creste productia de urina. In primul rand, rinichii regleaza cantitatea de apa din corp. Cand nivelurile de lichide depasesc o anumita cantitate, apare nevoia de a urina. Alcoolul este in sine un diuretic.  Alcoolul inhiba eliberarea de catre organism a unui hormon care ajuta rinichii sa functioneze corect. Drept urmare, rinichii pot simti nevoia sa elibereze mai mult lichid decat e nevoie. Acest lucru poate duce la cresterea urinarii si deshidratare.

Cresterea nivelului de urina in cazul consumului de alcool depinde si de taria alcoolului, de cantitatea de alcool consumata, cat de des se consuma alcool si nivelul de hidratare inainte de a bea alcool. Cand consumi alcool, e important sa nu uiti ca moderatia este esentiala. De asemenea, evita sa bei alcool pe stomacul gol si ai grija sa consumi apa pentru fiecare bautura cu alcool consumata.

SURSA: www.qlife.ro

Lasă un răspuns