Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România este pe primul loc la consumul de alcool ilicit, iar bărbații din România sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, conform unui studiu efectuat de Global Burden of Diseases, un proiect al Universității Washington, Seattle.

În România, consumul de alcool la populația în vârstă de 15 ani şi peste, este de 14,4 litri de alcool pur per persoană pe an, cu o evoluție crescătoare în ultimul deceniu.

Băutura preferată a românilor este berea. Mai puțin de 60% din români consumă vin.

Vă semnalăm faptul că luna iulie este desemnată drept „luna națională a informării despre efectele consumului de alcool”. În acest sens, populaţia ar trebui să fie informată cu privire la câteva aspecte de bază privind consecinţele consumului excesiv de alcool, mai ales în anotimpul de vară şi în perioadele de caniculă, precum şi în legătură cu prevenirea alcoolismului.

Consumul moderat nu înseamnă consum zilnic şi reprezintă 50 ml de tărie, sau 120 ml de vin, sau 350 ml de bere!

Abuzul consumului de alcool duce la distrugerea căsniciei, neglijarea educației copiilor, exemplu negativ pentru copii, riscul de a provoca scandaluri, rănirea altora, distrugerea relaţiilor cu prietenii, probleme cu poliţia, boli psihice, sinucidere, boli ireversibile ale diferitelor organe, concediere, șomaj, datorii, riscul de accidente de muncă.

Se recomandă evitarea consumului de alcool, mai ales de către persoane aflate în următoarele situaţii:

  • femei însărcinate sau care intenţionează să aibă o sarcină;
  • copii şi adolescenţi care nu au împlinit 18 ani;
  • diagnostic de hipertensiune arterială;
  • au rude apropiate care au dependenţă de alcool;
  • accident vascular cerebral;
  • boli psihice, boli digestive, cancer;
  • lucrează cu utilaje care implică risc crescut de accidente;
  • înainte de a conduce un vehicul.

România înregistrează cea mai înaltă rată standardizată a mortalității atribuibile alcoolui din UE în rândul femeilor și locul 4 la bărbați.

Conform „Global Status Report on Alcohol and Health 2011” alcoolul este cauza principală a aproximativ 4% din totalul deceselor la nivel mondial.

SURSA – www.ziarpiatraneamt.ro

Lasă un răspuns