Când este benefic și când este distructiv consumul de alcool? Dr. Daniela Marilena Trofin, medic specialist neurolog în cadrul Policlinicii „Providența”, ne oferă în articolul de mai jos detalii despre felul în care alcoolul acționează asupra organismului, cauzând afecțiuni sau, dimpotrivă, prevenindu-le.

onsumul de alcool și riscurile pentru sănătate

Consumul excesiv de alcool este o problemă de sănătate cu implicații profunde pretutindeni la nivel mondial. Deși este mai frecvent întâlnită la bărbați, statisticile pot diferi de la țară la tară sau de la regiune la regiune, ținând cont de o multitudine de factori demografici și sociali: stare economică, boli psihiatrice (depresia ș.a.) sau chiar diverse obiceiuri culturale locale.

Consumul de alcool pe fondul unor afecțiuni preexistente, precum hipertensiunea arterială și tulburările de ritm cardiac, poate exacerba simptomele întâlnite la aceste categorii de pacienți, adăugând un risc crescut de incidente cardio sau cerebrovasculare: infarct miocardic, diverse cardiomiopatii, accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice.

Afectarea sistemului nervos central și periferic

Abuzul de alcool poate provoca modificări importante în structurile cerebrale, ducând la modificări anatomopatologice, de la agravarea progresiei fenomenelor de atrofie cerebrală (proces fiziologic de involuție a creierului, pe măsura înaintării în vârstă), până la modificări cu impact fiziopatologic mai sever, precum mielinoliza pontină (manifestată clinic prin tulburări de vorbire sau instalare de deficite motorii progresive).

Una dintre marile probleme reprezentate de consumul de alcool este neuropatia toxică. Această afecțiune se caracterizează prin senzații de amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor, uneori chiar acuze dureroase. Pacienții pot resimți senzații pe care le compară cu înțepături și de multe ori aceste neplăceri se agravează, în cazul în care nu se renunță la consumul de alcool și nu se îmbunătățește stilul de viață. Aceste manifestări clinice sunt expresia resimțită de către pacient a unor fenomene complexe fiziopatologice: creșterea stresului oxidativ, auto-oxidarea glucozei sau reacțiile de peroxidare lipidică.

Consumul de alcool pentru timp îndelungat atrage afecțiuni și din sfera gastro-intestinală, fiind de ajuns să amintim aici de morbiditatea și mortalitatea pe care le induce ciroza hepatică, cu gravele ei complicații. Tabloul fiziopatologic și clinic este întregit de deficiențe vitaminice și niveluri scăzute de folați, diferiți nutrienți și minerale.

Revenind la neuropatia toxică, din păcate aceasta nu induce numai disfuncționalitățile senzitive, percepute ca neplăceri de către pacient, ci și un risc crescut de accidentări la nivelul tălpilor. Astfel, riscul de infecții este mai mare și agravează morbiditatea acestei afecțiuni.

Consumul și apariția diverselor simptome

De-a lungul ultimilor ani s-au făcut numeroase studii în încercarea de a găsi legătura între cantitatea de alcool ingerată și timpul trecut până la apariția simptomelor neuropatiei. Se pare că o cantitate de peste 100 ml consumată zilnic timp de aproximativ trei ani ar fi cea mai unanim acceptată teorie, cu toate acestea, există desigur o mare variabilitate individuală. Există ipoteze că un consum de băuturi mixte ar fi mai nociv. Nu în ultimul rând, calitatea îndoielnică a unor băuturi alcoolice poate fi și ea incriminată pentru o afectare fie precoce, fie mai severă.

În ansamblu, este vorba de durata ingestiei de alcool în timpasocierea altor boli (diabet zaharat, ciroză hepatică sau boli cardiovasculare), dar și de afectarea sistemului nervos central, nu numai prin riscul cerebrovascular în sine, cât și prin grăbirea evoluției spre diverse forme de demență.

Strategiile terapeutice pentru neuropatie presupun corectarea deficitelor de vitamine, minerale și nutrienți, încetarea consumului de alcool fiind completată în special de administrare de acid alfa lipoic și benfotiamină.

Alcoolul și efectul său benefic pentru organism

Consumul de alcool, moderat de această dată, are, desigur, și efecte pozitive în organism. Proprietățile terapeutice ale vinului, spre exemplu, sunt cunoscute încă din Antichitate, fiind considerat încă din acele timpuri îndepărtate drept un dar, de unde și folosirea acestuia,  dar și a altor tipuri de alcool în multe culturi de-a lungul istoriei.

În special vinul prezintă cantități însemnate de resveratrol, puternic antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii. Există chiar studii promițătoare privind rolul benefic al resveratrolului în boala Alzheimer. Polifenolii din vin par a avea efecte benefice în diabetul zaharat, consemnate în studii experimentale pe animale de laborator. În cantități moderate, consumul ocazional de alcool pare a avea un important rol în scăderea riscului de instalare a diabetului, al dezvoltării unor patologii cardiovasculare, dar cu toate acestea astfel de efecte pozitive nu pot fi întâlnite constant la toți consumatorii.

Precauții și restricții

Precauții deosebite trebuie să aibă cei care se știu cu afecțiuni hepatice preexistente, probleme cardiace, cei care urmează tratamente care interferează cu alcoolul; pacienți cu accidente vasculare sau istoric de crize epileptice, în astfel de cazuri consumul de alcool fiind interzis. Consumul de alcool poate agrava depresia, poate întreține sau amplifica în acest context tendințele suicidare, iar la femeile însărcinate poate induce defecte congenitale la făt.

Un pahar de alcool pe zi, în cazul femeilor, respectiv două, în cazul bărbaților, fără a se instala un consum cronic sau fără a induce nevoia de a consuma zilnic, pare a fi o cantitate în limitele unui consum moderat. Atunci când consumul devine o necesitate, deci un viciu, instalarea tulburărilor psihice și de comportament poate duce la importante conflicte familiale, și chiar destrămarea acestora, cronicizând depresia și menținând astfel consumatorul într-un veritabil cerc vicios. 

Moderația și consumul chibzuit de fiecare pentru propria sa sănătate, combinate cu consultarea unui medic în situațiile în care există incertitudini, sunt elemente cheie pentru o viață sănătoasă. Aici intervine, desigur, și necesitatea unei alimentații corecte și a unui stil de viață activ. Atunci și numai atunci putem vorbi de adevăratul efect pozitiv al unui consum moderat de alcool.

Louis Pasteur ar fi spus că „o sticlă de vin conține în ea mai multă filozofie decât orice carte din lume”Frank Sinatra recunoștea că „alcoolul este într-adevăr posibil să fie cel mai mare dușman al omului, dar Biblia ne învață să ne iubim dușmanii”. Până la urmă, o viață trăită frumos, sănătos și respectând principii minime de moralitate presupune și conștientizarea vorbelor Sfântului Ioan Gură de Aur„vinul este de la Dumnezeu, dar beția este de la diavol”.

SURSA – www.doxologia.ro

Lasă un răspuns