Acesta este semnul cel mai obişnuit care arată că băutorul a trecut de la băutul înrăit la dependenţă. E posibil ca acea persoană care a pierdut controlul şi se îmbată fără motiv să fi dezvoltat o dependenţă fizică la drogul alcool. Poate va refuza din când în când un pahar de băutură, dar odată ce a băut primul pahar, îi va fi foarte dificil să se oprească şi să recâştige controlul. Un singur pahar va declanşa un lanţ de beţii, care va continua până la starea de intoxicare completă, iar „perioada” poate dura de la una la mai multe zile. La începutul acestui stadiu, el nu se îmbată de fiecare dată când bea. Totuşi, va bea destul de des, astfel încât să fie o problemă pentru el şi pentru ceilalţi. Înainte de a ajunge la acest punct, alcoolicul a putut alege: să bea sau să nu bea. Adică, să bea sau să nu bea primul pahar.

Spunem asta cu o menţiune. Persoana are şansa unei alegeri numai dacă ştie că are o boală şi că nu poate să bea alcool. Este foarte dificil să ia decizia de a bea sau nu dacă nu înţelege că are o boală pentru care chiar şi un singur pahar de alcool este prea periculos. De asemenea, trăieşte într-o societate care încurajează consumul social de alcool. Alcoolicului îi este aproape imposibil să reziste acelui prim pahar dacă nu şi-a format un mecanism de apărare. Numim acest „mecanism defensiv” „programul nostru de recuperare”.

Pierderea controlului este cel mai întâlnit simptom al dependenţei de alcool sau droguri. Este incapacitatea de a alege în mod constant între a bea sau nu. Există cel puţin două tipuri de pierdere a controlului: 1) incapacitatea de a te opri odată ce ai început şi 2) incapacitatea de te abţine de la a începe consumul. Nu înseamnă că de fiecare dată când un alcoolic bea, nu va putea să se oprească înainte de a se îmbăta. Nu putem prezice cât va bea, poate 1, 2 sau 20 de pahare. Important este că, în timp, apare un tipar vizibil de pierdere a controlului.

Întrebări despre: Abstinenţa periodică

 • V-aţi lăsat vreodată de băut în timpul postului, de Crăciun sau alte sărbători?
 • Aţi făcut vreodată vreun angajament de Anul Nou sau ”promisiuni” că nu veţi mai bea niciodată?
 • Aţi încetat vreodată consumul doar pentru a dovedi cuiva că sunteţi în stare de acest lucru şi aţi revenit la consumul excesiv, odată ce s-a încheiat “pariul”?
 • V-aţi lăsat vreodată de băut pentru a evita consecinţe precum pierderea locului de muncă, divorţul sau pierderea carnetului de conducere?
 • Vi s-a întâmplat vreodată să vă opriţi din băut în timpul săptămânii, promiţând că veţi bea doar la sfârşitul săptămânii ?

Întrebări despre : Pierderea controlului

 • Aţi intrat vreodată într-un bar fără să vreţi?
 • Aţi lipsit vreodată de la întâlniri sau de la şedinţe că să puteţi bea?
 • Vi s-a întâmplat să terminaţi într-o zi băutura cumpărată pentru week-end?
 • V-aţi propus vreodată să nu beţi mai târziu de 9.00 seara şi să nu fi încetat până pe la 1.00, 2.00 sau 3.00 dimineaţa?
 • Aţi simţit vreodată incapacitatea de a prezice cu siguranţă cât veţi bea sau ce se va întâmpla dacă beţi?
 • Vi s-a întâmplat să vă opriţi la bar pentru câteva păhărele pentru ca apoi să nu mai ajungeţi la cină şi să staţi până la închiderea localului?
 • Aţi făcut vreodată promisiuni că vă lăsaţi de băut, urmând ca după câteva zile să vă apucaţi din nou?
Lasă un răspuns