Pe măsură ce tot mai multe ţări legalizează consumul de marijuana atât pentru scopuri recreative, cât și pentru scopuri medicale, cercetătorii avertizează că încă există o mulţime de întrebări legate de modul în care consumul de canabis afectează creierul în dezvoltare al adolescenţilor și al tinerilor adulţi.

Studiile efectuate până acum au constatat că marijuana poate afecta abilităţile de gândire pe termen scurt la adulţi, inclusiv atenţia, memoria și alte funcţii cognitive superioare. Iar în cea mai recentă revizuire a studiilor privind persoanele cu vârsta mai mică de 26 de ani, cercetătorii au descoperit efecte similare, dar au arătat și cât de durabile ar putea fi aceste efecte în timp.

Într-un studiu publicat în JAMA Psychiatry, J. Cobb Scott, profesor de psihiatrie la Universitatea din Pennsylvania, împreună cu colegii săi au analizat 69 de studii despre tineri consumatori de canabis. Ei au descoperit că, în comparaţie cu neconsumatorii, consumatorii împătimiţi sau cei care au fumat marijuana frecvent au avut o probabilitate mai mare să obţină rezultate mai scăzute la testele de memorie, de învăţare a informaţiilor noi și la cele de gândire care implicau rezolvarea problemelor și prelucrarea informaţiilor.

Efectele negative ale consumului de canabis

Printre efectele negative remarcate de cercetători s-au numărat și modificări frecvente de dispoziţie, lipsă de motivaţie și de interes pentru orice fel de activitate, toleranţă redusă la eșecuri, performanţe scăzute la școală, mișcări lente, reducerea capacităţii de concentrare.

Surprinzător a fost faptul că aceste efecte păreau să scadă la trei zile de la ultimul consum. „Aceasta a fost cea mai mare surpriză. Credem că un consum de marijuana modifică abilităţile creierului aflat în dezvoltare. Însă datele pe care le avem indică faptul că deși aceste efecte există, ele par să dispară după trei zile de abstinenţă”, a declarat Scott.

Studiul nu a putut evalua dacă dozele de marijuana din tratamentele medicamentoase au dus la schimbări similare în abilităţile cognitive, întrucât a cuprins doar consumatorii de marijuana în scop recreativ. Scott a atras atenţia că rezultatele pozitive vizavi de abstinenţa de la consumul de canabis nu ar trebui interpretate ca o „graţiere” a consumului.

Un alt studiu recent publicat în Jurnalul de Psihiatrie Clinică arată că renunţarea la consumul de canabis timp de o lună contribuie la îmbunătăţirea memoriei și a aptitudinilor cognitive. Cu toate acestea, alţi cercetători au arătat că un consum zilnic de canabis timp de trei ani poate afecta pe termen lung regiuni ale creierului implicate în procesele de învăţare, memorare pe termen scurt, dar și motivare.

SURSA – https://semneletimpului.ro

Lasă un răspuns