Dacă o mare parte din timp ți-o petreci pe internet, fie pe telefon, fie pe tabletă sau computer, e posibil să suferi de dependență de internet. Află mai multe despre această dependență, pentru a învăța cum să îi faci față.
Dependența de internet este descrisă ca fiind o tulburare a controlului impulsurilor, fiind asemănată în ceea ce privește modul în care funcționează cu dependența de jocuri de noroc.
Această dependență face referire la nevoia compulsivă de a folosi internetul pentru orice acțiune întreprinsă, dar și la crearea unor atașamente emoționale față de prietenii din mediul virtual. Dependenții de internet socializează, petrec timp pe tot felul de site-uri, țin un blog sau pur și simplu se înscriu în tot felul de comunități și urmăresc tot ce se discută fără să intervină. Indiferent de activitatea desfășurată pe internet, dacă cei din jur îți atrag în permanență atenția asupra faptului că ignori realitatea și stai numai cu ochii în telefon/ tabletă/ laptop, e posibil să suferi de această dependență. Persoanele care au această dependență folosesc lumea virtuală ca și cum ar fi reală în timp ce ignoră conexiunile cu oamenii din jur, ajungând să se izoleze.
Ce semne trădează dependența de internet
Dependența de internet se manifestă atât fizic, cât și emoțional. Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale acestei dependențe:
- Individul sa gândește la internet în mod constat în timpul zilei, chiar și atunci când nu are acces la acesta (de exemplu, își planifică să își dedice pauza de masă cumpărăturilor online sau documentării cu privire la un subiect controversat).
- Individul petrece din ce în ce mai mult timp online.
- Individul nu poate renunța la internet – dacă încearcă să se abțină de la folosirea acestuia devine nervos, iritat și nemulțumit.
- Partenerul de viață, colegii și alți oameni din jur se plâng că nu primesc suficientă atenție din cauza folosirii excesive a internetului.
- Individul pierde noțiunea timpului când navighează pe inernet, adesea culcându-se cu 1-2 ore mai târziu pentru că nu își dă seama când trece timpul.
- Individul minte cu privire la timpul petrecut online sau la activitățile desfășurate pe internet.
- Individul reușeste să se detașeze de la stresul cotidian numai când poate folosi internetul.
Din ce cauză apare dependența de internet
Oricine poate dezvolta dependența de internet, nu există un tipar fix. Însă cercetările făcute de specialiști arată că persoanele depresive și cele anxioase sunt mai expuse riscului de a dezvolta această dependență din dorința de a fugi de propriile probleme.
Și cei care suferă de alte dependențe precum cea de alcool, droguri sau jocuri de noroc prezintă risc crescut de dependență de internet.
Persoanele timide au, de asemenea, predispoziție către această dependență întrucât internetul îți permite să rămâi anonim.
Consecințele dependenței de internet
Dependența de internet, la fel ca orice altă dependență, poate afecta relațiile cu cei din jur, viața profesională, dar și sănătatea mintală a individului.
Dependentul de internet poate experimenta, atunci când încearcă să nu mai folosească internetul, stări și simptome precum: furie, depresie, anxietate, teamă, irascibilitate, tristețe, singurătate, plictiseală, precum și simtome fizice cum ar fi disconfortul gastrointestinal (crampe abdominale, diaree, constipație, reflux gastroesofagian).
O serie de probleme asociate pot apărea pe fondul dependenței de internet. De pildă, din cauza petrecerii multor ore în fața ecranului digital, dependentul se poate confrunta cu probleme precum: uscăciune oculara, durere de cap, insomnii, dureri de spate.
Tratamentul pentru dependența de internet
În primă fază, pacientul trebuie să conștientizeze problema și să recunoască că suferă de dependență de internet.
Apoi, acesta apelează la ajutorul specialiștilor Centrului Rezidențial Izvorul Tămăduirii Bacău și împreună vor reuși să rezolve această problemă.
Lasă un răspuns
Lasă un răspuns